Startpagina Hors-texte

Deel van antwoord is export

Leestijd : 2 min

Het informeel bezoek van de Chinese minister van afgelopen 20 april aan twee gespecialiseerde witblauwfokkers past in het kader van de contacten die ons land heeft ontwikkeld met China om de export naar het land te doen groeien.

“We zijn gestart met dit proces voor varkensvlees. Dat gaf overtuigende resultaten, en we willen dit uitbreiden voor rundsvlees”, geeft minister Willy Borsus aan. “Deze aangeknoopte contacten tonen op een transparante manier aan de Chinese autoriteiten hoe wij de traceerbaarheid en superieure kwaliteit van ons rundsvlees garanderen, met het respect voor duurzame praktijken. Het garanderen van de sanitaire veiligheid is een prioriteit voor de Chinese tegenhangers van ons FAVV. Om exportmarkten voor onze bedrijven open te krijgen moet men kunnen beantwoorden aan zeer strikte sanitaire normen, zeker in het geval van China.”

Minister Borsus pleit ervoor dat Belgische consumenten kiezen voor ‘made in Belgium’, maar denkt ook dat een deel van het antwoord op de crisis in de rundveehouderij moet komen van exportmarkten.

“Wij zijn in het bijzonder actief in onze onderhandelingen met China, maar ook met Japan en Viëtnam. Deze openingen van afzetmogelijkheden naar het buitenland zijn positieve signalen voor onze markt en voor de prijs van onze producten. De Chinese markt is momenteel een bescheiden consument van rundsvlees. China is meer gericht op varkensvlees en gevogelte, meer specifiek nog de onderdelen die wij gewoonlijk niet eten.”

De Chinese ambassadeur Qu Xing sloot zich daarbij aan. “In het verleden was het vooral de moslimgemeenschap in China die rundsvlees consumeerde. Maar de algemene stijging van de levensstandaard heeft de afgelopen tien jaar de mogelijkheid aan een groeiend aantal consumenten gegeven om te diversifiëren in de vleesconsumptie.”

“Het is vooral die markt die wij willen bedienen”, vulde minister Borsus aan.

Lees ook in Hors-texte

Meer artikelen bekijken