Startpagina Wetgeving

Borsus plant verbod op verkoop glyfosaat en andere herbiciden voor particulier gebruik

Federaal landbouwminister Willy Borsus (MR) plant een verbod op het op de markt brengen van "herbiciden bestemd voor particulieren", met uitzondering van biopesticiden. Ook het veelbesproken glyfosaat - dat onder meer opduikt in de bekende onkruidverdelger Roundup - zal verboden worden. Voor het professioneel gebruik verandert er voorlopig niets.

Leestijd : 2 min

Kamerleden Anne Dedry (Groen) en Karin Jiroflée (sp.a) voelden Borsus donderdag aan de tand in de Kamer. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) had daags voordien aangekondigd dat ze "al dan niet tijdelijk" het gebruik van glyfosaat door particulieren aan banden wil leggen. Maar de verkoop verbieden, dat is nog steeds federale materie.

Borsus plant wel degelijk een verbod, zo kondigde hij nu aan. De liberaal werkt aan een besluit "dat het op de markt brengen en dus het gebruik verbiedt van herbiciden bestemd voor particulieren, met uitzondering van biopesticiden en basisstoffen zoals azijn". Tegelijk komt er een verbod op de zogenaamde "CMR2-producten". Dat zijn herbiciden, insecticiden en fungiciden die erkend zijn als producten met mogelijk kankerverwekkende of mutagene effecten of een impact op de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het ongeboren kind.

"Deze twee productgroepen zullen dus niet meer verkocht of gebruikt kunnen worden in het kader van een niet-professioneel gebruik", aldus Borsus. Hij kadert de beslissing in zijn "wil om het gebruik van pesticiden terug te dringen, het gebruik van "bio"-alternatieven aan te moedigen en het voorzorgsbeginsel toe te passen".

Volgens Borsus verantwoordt niets nog het gebruik van herbiciden door particulieren, "gelet op de balans nut/risico". Hij oppert daarbij enkele mogelijke alternatieven - zoals een onkruidbrander, biopesticiden of "mechanisch werk" - om onkruid te lijf te gaan.

Voor professionele gebruikers verandert er voorlopig niets. "Er zullen andere maatregelen worden genomen in de toekomst, in het kader van dit plan, over het professionele gebruik, in overleg met de Gewesten, de verschillende sectoren en de deskundigen, ...", aldus de minister. Hij heeft het daarbij niet zozeer over een verbod, maar over nieuwe beschermingsmaatregelen ten aanzien van woningen, versterkte voorzorgsmaatregelen en risico-evaluatie.

Tot slot kwam Borsus in de Kamer en in een persbericht nog terug op het nieuws dat glyfosaat-producent Monsanto wetenschappelijke studies naar zijn hand heeft gezet over de effecten van het product. Hij heeft zijn administratie gevraagd om na te gaan welke impact dat heeft gehad op de besluitvorming van de overheid. De administratie zal met name onderzoeken "of de aan- of afwezigheid van andere gelijkaardige studies de mening over de kwestie zouden kunnen wijzigen". En ze kreeg ook de vraag om het nodige te doen opdat op Europees niveau hetzelfde zou gebeuren.

"Ik heb altijd gezegd dat ik waakzaam zou blijven en dat het voorzorgsbeginsel nauwgezet moest worden toegepast. Dat is wat ik vandaag doe", besluit Borsus.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Wie mag de bomen kappen op het pachtgoed?

Wetgeving Aan de rand van een groot perceel dat ik pacht staan 8 kaprijpe populieren. Bij de betaling van de pacht vertelde de eigenaar dat hij deze bomen het komende jaar wil kappen en de opbrengst voor hem wil houden. Kan dit zomaar? Ik ben toch de pachter en heb toch recht op de vruchten van het perceel?
Meer artikelen bekijken