Startpagina Aardappelen

Europa vecht Colombiaanse heffingen op Belgische diepvriesfrieten aan bij WTO

De Europese Commissie gaat bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stappen zetten tegen de Colombiaanse antidumpingheffingen op Belgische diepvriesfrieten. Dat kondigde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op 14 oktober aan.

Leestijd : 2 min

Cecilia Malmström: “Ik heb het directoraat-generaal op 14 oktober gevraagd om zo snel mogelijk een WTO-geschillenprocedure op te starten tegen de antidumpingheffingen op diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. Ze zijn helemaal ongerechtvaardigd en brengen Europese bedrijven schade toe.”

Colombia heft de taksen sinds november 2018. De Commissie knoopte daarover in de schoot van de WTO consultaties aan met Bogota, maar die gesprekken hebben volgens Malmström ‘geen bevredigend’ antwoord opgeleverd. “Daarom hebben we besloten deze stap te zetten, om onze belangen te beschermen.”

De WTO verkeert echter in crisis. Wegens uitblijvende benoemingen dreigt de beroepsinstantie in december vleugellam gemaakt te worden. “Niet alle zaken belanden bij de beroepsinstantie”, reageerde Malmström. “We gaan in eerste aanleg (een periode van 60 dagen) en we zullen dan wel zien wat er gebeurt.”

Ook Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageerde in een persbericht op de onrechtvaardige Colombiaanse antidumpingsmaatregelen: “Enerzijds wordt er niet voldaan aan de vele criteria die nodig zijn vooraleer er sprake is van dumping. Daarnaast zijn de antidumpingheffingen zeer gericht - de hoogte van de heffingen verschilt bijvoorbeeld per bedrijf -, wat alleen maar bewijst dat Colombia eerder de bedoeling heeft om haar lokale frietproducenten te beschermen. Door de heffingen worden Belgische diepvriesfrieten namelijk veel duurder voor Colombianen, en bovendien wordt het voor onze bedrijven veel duurder om te exporteren.

De Europese Commissie gaf door het opstarten van de geschillenprocedure bij de WTO een erg krachtig signaal. De Colombiaanse markt is misschien een kleine exportmarkt voor diepvriesfrieten, toch heerst er terecht veel schrik bij producenten voor een domino-effect van dergelijke anti-dumpingcases tegen onze bedrijven. Door dit aan te vechten bij de WTO hopen we dan ook om dergelijk kopieergedrag bij andere derde landen te vermijden.”

Belga/Landbouwleven

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken