Startpagina Actueel

Boerenprotest zonder grote incidenten verlopen

De Nederlandse regering is uit op een ‘civil war’ met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten. Dat heeft Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force woensdag gezegd tegen de demonstrerende boeren in Den Haag. Er werden vier personen opgepakt.

Leestijd : 2 min

Van Keimpema sprak de boeren toe bij de Koekamp, naast het Malieveld. "Rutte heeft zich laf teruggetrokken", zei Van Keimpema over de Nederlandse premier. "Zoals de meesten van dit kabinet (regering), achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking." De menigte scandeerde daarop onder meer ‘mietjes’ en ‘homo's’.

De leidster van het boerenprotest verwees naar een protest in Groningen maandag, waarbij een trekker de deur van het provinciehuis heeft geforceerd. "Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven."

De boeren gaan "niets meer inleveren" om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen, verklaarde Van Keimpema. "Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op."

Als de regering "vasthoudt aan haar plan om de boeren op te ruimen" dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, dreigde de actieleider. "Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op."

In totaal werden bij het Boerenprotest vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een iemand voor belediging en nog een andere voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver "zonder grote incidenten verlopen".

Dat laatste laat ook het stadsbestuur in een verklaring weten, "maar de overlast was groot". Het prijst het optreden van de politie en de steun van Defensie. "De hulpverlening van ambulance en brandweer heeft ongestoord plaats kunnen vinden."

De gemeente laat verder weten dat donderdag opnieuw veel politie op de been zal zijn. In de ochtend willen de boeren een ontbijt aanbieden aan inwoners. "Mogelijk wil men daarna nog een rondgang maken langs voor boeren relevante organisaties in Den Haag."

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken