Startpagina Economie

Amerikaanse ‘strafheffingen’ op EU-producten ingegaan

De 7,5 miljard dollar aan extra douaneheffingen die de Verenigde Staten opleggen aan een hele waaier aan Europese producten zijn vrijdag in werking getreden. Volgens berekeningen van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, gaan de extra heffingen een impact van 3 miljoen euro hebben op de Belgische voedingsproducten, vooral op verse kaas.

Leestijd : 2 min

De EU heeft gedreigd met vergelding, maar de VS trekken zich daar vooralsnog weinig van aan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de EU verschillende keren gelijkgesteld aan China, als het om handelsbeleid gaat. De VS vindt onder meer dat de EU weer import van rundvlees van met groeihormonen behandelde dieren moet accepteren, en sneller de import van genetisch gemodificeerde gewassen moet toestaan.

Het bedrag is geen toeval maar volgt op de conclusies van de Wereldhandelsorganisatie WTO over EU-staatssteun aan Airbus. Washington mag van de WTO voor 7,5 miljard dollar importheffingen opleggen als vergelding. De EU dreigt met vergelding, want in een gelijkaardige procedure tegen subsidies voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft Brussel gelijk gekregen. De WTO moet nog bepalen wat de EU mag doen.

De douaneheffingen zijn om middernacht in Washington (6 uur Belgische tijd) ingegaan. Het gaat om 10% op vliegtuigen en 25% op voedingsproducten, zoals Franse wijn en kaas, Schotse whisky en varkensvlees. De Nederlandse bank Rabobank berekende eerder waar de schade het grootst zou zijn.

Zuivel

In totaal vallen 107.000 ton zuivelproducten die de VS nu extra belasten, en dan gaat het vrijwel uitsluitend om kaas. In totaal voerde de VS vorig jaar een totaal van 134.000 ton kaas in uit de EU. Italië wordt relatief het hardst getroffen als het om kaas gaat. Voor Ierland geldt dat ze zowel wat kaas als boter betreft geraakt wordt – en relatief afhankelijk is van de Amerikaanse markt.

Rabobank schrijft dat het gemakkelijker zal zijn premium-producten in de VS in prijs te verhogen om geen marge te verliezen, dan basisproducten.

Varkensvlees

De extra heffing op varkensvlees lijkt de EU niet zwaar te raken. Het gaat om 1% van de totale uitvoerwaarde. Het gaat wel om speciale producten waarvoor niet gemakkelijk een alternatieve markt gevonden kan worden. Tegelijk is de wereldwijde varkensvleesmarkt momenteel eerder krap dan ruim bedeeld.

Wat groente en fruit aan gaat, wordt 0,14% van de totale handelswaarde op het spel.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken