Startpagina Akkerbouw

Mestbank pakt overtredingen in teeltvrije zone strenger aan

De Mestbank maakt dit jaar bij overtredingen in de teeltvrije zone direct proces-verbaal op. De afgelopen twee jaar controleerde de Mestbank intensief al op overtredingen, maar bleef de straf meestal beperkt tot een aanmaning. In 2019 werden 148 landbouwers aangemaand om de wetgeving correct na te leven, goed voor een inbreukpercentage van 39% op alle gecontroleerde akkerlandpercelen.

Leestijd : 2 min

De toezichthouders van de Mestbank gaan vanaf november opnieuw op pad om de teeltvrije zones langs de waterlopen te controleren. De toezichthouders controleren of er sporen van grondbewerkingen, zoals ploegen of frezen te zien zijn. Ook kijken ze na of er gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in de 1-meterzone langs de waterlopen aanwezig zijn. Als dat zo is, is dat een inbreuk op de wetgeving en wordt de overtreder aangesproken.

Aantal inbreuken daalt

In 2018 werden 169 landbouwers aangemaand om de wetgeving correct na te leven, goed voor een inbreukpercentage van 49% op alle gecontroleerde akkerlandpercelen. In 2019 daalde het aantal landbouwers met inbreuken naar 148 landbouwers, wat overeenkomt met een inbreukpercentage van 39%. Zo kunnen we spreken van een verbetering van 10 procentpunt. De Mestbank is ook te spreken over het feit dat de overgrote meerderheid van de landbouwers na de terechtwijzing de regelgeving wel goed naleefde. De Mestbank sanctioneerde de voorbije 2 jaar slechts 12 hardleerse landbouwers, boeren dus die na een aanmaning, toch opnieuw in de fout gingen.

Betere naleving

Het inbreukpercentage van 39% is volgens de Mestbank te hoog. De organisatie denkt dat nog te veel landbouwers een afwachtende houding aannemen of te nonchalant omspringen met bewerkingen op percelen die naast een waterloop liggen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, gaat de organisatievanaf dit najaar strenger ingrijpen bij het vaststellen van een duidelijke overtreding door onmiddellijk een proces-verbaal op te maken. Landbouwers die de regelgeving niet naleven, zullen onmiddellijk gesanctioneerd worden.

Daarnaast kan, met het in voege gaan van MAP 6, een vrijstelling van de gebiedsgerichte maatregelen worden ingetrokken bij het vaststellen van een overtreding. De Mestbank alle landbouwers op om de regelgeving strikt na te leven door geen bewerkingen uit te voeren en geen pesticiden of meststoffen in de 1-meterzone langs de waterlopen te gebruiken.

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken