Startpagina Actueel

Suikerfabriek Seneffe zoekt extra financiën

De Coöperatieve van Bietenverwerkers (CoBT) lanceert een nieuw openbaar aanbod (C-)aandelen, dat op 31 oktober wordt afgesloten. De interesse voor de bouw en exploitatie van de nieuwe suikerraffinaderij in Seneffe is groot, maar er is nog een extra inspanning nodig om de vooropgestelde doelstellingen uit het financieel plan te kunnen behalen.

Leestijd : 3 min

Woensdag 23 oktober eindigde een reeks vergaderingen van de Coöperatieve van Bietenverwerkers (CoBT) met betrekking tot de promotie van een nieuw openbaar aanbod, dat op 31 oktober 2019 afloopt.

1.352 bietentelers en sympathisanten ondersteunen al het project van de bouw van een coöperatieve suikerfabriek in Seneffe, maar dat plan mist nog altijd 25 % bieten en kapitaal om de doelstellingen van het financieel plan te bereiken.

Voor bietentelers is dit een unieke kans om een deel van hun suikerfabriek te bezitten en op een billijke manier te profiteren van de verwerkingsmarge. De coöperatie nodigt daarom alle boeren uit om zich bij hen aan te sluiten of hun deelname aan het project te versterken.

C-aandelen

Momenteel hebben 1.217 boeren in het project geïnvesteerd voor een totaal van 1.198.600 ton suikerbieten, een aantal dat zelfs tot 1.140.000 ton zou kunnen gegaan zijn als de coöperatie niet met bepaalde late betalingen was geconfronteerd (goedkeuring niet verleend).

Met een doelstelling van een financieel plan van 1,6 miljoen ton voor een campagne van 115 dagen, besloot CoBT een derde en laatste abonnementsperiode te openen om de leemte op te vullen.

Eerlijk, duurzaam en efficiënt

Het doel van de coöperatieve is de bouw en exploitatie van een suikerraffinaderij in Seneffe, die eerlijk, duurzaam en efficiënt zal zijn.

“Het doel van het project is de winstgevendheid van de bietenteelt te verbeteren door het grootste deel van de marge voor de verwerking van suikerbieten aan de telers te herverdelen.”

SENEFF1

De bouw van de fabriek zou in april 2020 kunnen starten. Ten laatste zou die voor de campagne 2022 operationeel zijn. De nieuwe suikerfabriek in Seneffe zou dagelijks 14.000 ton bieten verwerken. Om één ton suiker te produceren, zal het energieverbruik 25% lager liggen dan de beste Europese fabriek die op vandaag bestaat.

Nieuwe C-aandelen

Naast de A-, B- en S-aandelen biedt de coöperatie nu C-aandelen, vergelijkbaar met de B-aandelen, behalve dat hun eigenaars zullen kunnen betalen via een rem op toekomstige productie (10 tot 20% per jaar, van 4,2 tot 8,4 euro per ton (inhouding en rente) afhankelijk van de suikerprijs, gedurende 5 tot 10 jaar vanaf de campagne 2022).

SENEFF2

De winstgevendheid is daarom anders voor de B- en C-aandelen, maar deze geven de mogelijkheid aan de inschrijvers, van wie hun inbreng eerder beperkt is, om hun deelname te verlengen als zij dat wensen.

Infovergaderingen

S-aandelen worden ook aangeboden aan beleggers, die de Coöperatie van Bietenplanters (CoBT) financieel willen ondersteunen, ongeacht of zij bieten leveren. Deze acties geven recht op de jaarlijkse betaling van een preferent dividend van 3 tot 6% van de nominale waarde volgens de suikerprijs vanaf het boekjaar volgend op de ingebruikname van de fabriek. Op infovergaderingen kregen de bietentelers meer uitleg over de stand van zaken van de nieuwe suikerfabriek en over het nieuwe, openbaar aanbod van de nieuwe C-aandelen.

SENEFF3

Aan het einde van het openbaar bod beslist de raad van bestuur van CoBT over de mogelijkheid om de fabriek te bouwen. Als het besluit positief is, zal de beslissing door de Algemene Vergadering worden gevalideerd. Op 30 november is dan een definitieve beslissing gepland.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken