Startpagina Actueel

Landbouwminister Hilde Crevits pleit voor innovatie-vriendelijke regelgeving en minder regeldruk

Minder regels én regels die meer innovate-vriendelijk zijn. Dat wordt een van de grote uitdagingen van het Vlaams landbouwbeleid van minister Hilde Crevits. “Een goed, helder en duidelijk kader om te werken, kan rust brengen. Maar als het permanent verandert, dan zorgt dat vaak voor onrust.”

Leestijd : 2 min

Dat Vlaamse land- en tuinbouwers het vandaag niet gemakkelijk hebben, is ook Tinne Rombouts (CD&V) in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement niet ontgaan. “Wie langdurig klachten door stress ervaart, zoekt niet onmiddellijk hulp”, liet ze optekenen. “48 % van de landbouwers stelt in een rondvraag van het ILVO over het welbevinden van de Vlaamse land- en tuinbouwers dat hun job leidt tot mentale uitputting”, zegt Tinne Rombouts.

Mentale klachten

“Er is jammer genoeg nog een sterk taboe rond mentale klachten in deze sector”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “De vzw Boeren op een Kruispunt zet al twaalf jaar met succes in op begeleiding van landbouwbedrijven in moeilijkheden en sensibilisering van het brede publiek. Zij gaan ook in op specifieke noden. We steunden als Vlaamse overheid die werking ook verder.”

Maar een land- en tuinbouwer kan niet zomaar zijn of haar bedrijf in rust laten. “In het nieuwe regeerakkoord zetten we in op innovatievriendelijke regelgeving en op minder regeldruk. Het is belangrijk dat we die regeldruk niet verhogen en dat we proberen om een aantal dingen af te schaffen. Je moet alleen zien dat het resultaat niet is dat er dan meer stress bij komt. Een goed, helder en duidelijk kader om te werken, kan rust brengen. Maar als het permanent verandert, zorgt dat vaak voor grote onrust.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken