Startpagina Veeteelt

Nederlands ‘Landbouwcollectief’ tegen draconische stikstofmaatregelen

De Nederlandse landbouw heeft een zogeheten ‘Landbouwcollectief’ opgericht, waarin alle boerenbelangenbehartigers zich bundelen in hun strijd om rechtvaardige stikstofmaatregels. Onafhankelijk voorzitter wordt Aalt Dijkhuizen, die jarenlang bestuursvoorzitter was van Wageningen UR. Het collectief wil onder meer dat bij stikstofmaatregelen ‘vergund is vergund’ geldt, onteigening van de baan gaat en dat dierrechten en fosfaatrechten niet gekoppeld worden.

Leestijd : 2 min

Onder de leden van het Landbouwcollectief zijn de Nederlandse boerenbond LTO Nederland en de gelieerde organisaties POV (varkenshouders), NFO (fruit) en Glastuinbouw Nederland. De jongerenorganisatie NAJK is eveneens lid. Ook de ad hoc gevormde boerengroep Farmers Defence Force - dat een centrale rol speelde bij de recente grote protestacties - is van de partij. Het Landbouwcollectief moet ervoor zorgen dat vanuit de sector met één stem wordt gesproken richting politiek en beleid. De vrees bestaat dat een deel van de politiek, met name de ‘groene’ zijde, zal proberen de landbouwers tegen elkaar uit te spelen.

Concreet zijn landbouwers bezorgd dat nieuwe stikstofbeleid leidt tot het gedwongen stoppen dan wel afbouwen of beperken van veeteeltbedrijven.

LTO Nederland wil nadrukkelijk alle kanalen naar overheid, provincies en politiek open houden. “Maar LTO constateert dat dit in de stikstofcrisis alleen mogelijk is met één gesloten agrarisch front waarin naast de betrokken LTO-vakgroepen alle partijen uit de primaire agrarische sector en alle groepen die de afgelopen tijd hun stem hebben laten horen, zijn vertegenwoordigd. Deze groep gaat onder leiding van een onafhankelijke voorzitter aan de slag om partijen bij elkaar te brengen en richting het ministerie tot een gezamenlijke gedragen koers met betrekking tot stikstof te komen”, aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force benadrukt dat als het op het beperken van de stikstofuitstoot niet alleen de landbouw mag worden geviseerd worden, met daarnaast alleen een beperking van de maximumsnelheid op snelwegen. "Er ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, landbouw en bedrijfsleven om een economische crisis en onherstelbare schade aan de landbouw te voorkomen. Het landbouwbrede collectief toont lef om gezamenlijk met deze taakstellende opdracht van start te gaan."

Een ervaren voorzitter

Dijkhuizen leidde jarenlang Wageningen UR, dat onder zijn leiding snel groeide na de samenvoeging van de landbouwuniversiteit en de DLO-praktijkonderzoeksorganisaties die zich laten vergelijken met het ILVO of Inagro. Dijkhuizen is momenteel voorzitter van de Topsector Agri & food, een verband waarbinnen innovatie binnen de landbouw en agribusiness wordt gestuurd. De oud-professor is ook lid van de Raad van Advies van Stichting Agrifacts, die probeert feitelijke onjuistheden in de media te bestrijden met wetenschappelijk onderbouwde informatie. Daarnaast is hij betrokken bij een organisatie die Nederlandse landbouwproducten- en kennis in China promoot.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken