Startpagina Actueel

Welkom Wolf: Agentschap voor Natuur en Bos stapelt de blunders op

De organisatie Welkom Wolf stelt vast dat voor het tweede jaar op rij de aanvallen op schapen beginnen met de start van het jachtseizoen. Volgens Welkom Wolf stapelt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de blunders op, zowel door geen enkel toezicht uit te oefenen op de jagerij als door de jacht te promoten.

Leestijd : 2 min

Jan Loos van Landschap vzw: “Het ANB heeft boter op het hoofd, zowel in het dossier van de moord op wolvin Naya als in het dossier van de aanvallen op de schapen. Het ANB benadrukt dat de drukjachten op everzwijnen in Limburg nodig zijn en gebaseerd zijn op advies van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Nu het jachtseizoen weer in alle hevigheid is losgebarsten, zijn volgens Landschap vzw - de vereniging achter Welkom Wolf - ook de aanvallen op schapen weer begonnen. “Nu de jacht weer overal hoogtij viert, niet in het minst in de gebieden van het ANB, is er geen enkele plek meer waar wolf August nog enige rust vindt”, legt Loos uit. “En dus is het logisch dat het dier met de regelmaat van een klok uit zijn kerngebieden wordt gedreven en in het landbouwgebied terechtkomt, waar onbeschermde schapen een voor de hand liggende prooi zijn.” Welkom Wolf gaat ervan uit dat de aanvallen op schapen nog tot het einde van het jachtseizoen kunnen doorgaan.

Er wordt met een beschuldigende vinger naar het ANB gewezen. “Het wanbeleid van ANB doet zich finaal zelfs buiten de natuurgebieden voelen en speelt nu onrechtstreeks ook de schapenhouders parten”, stelt Loos. “Wij hebben geen enkel vertrouwen meer in het globale functioneren van het ANB. Alleen nog in de werking van de Natuurinspectie, die relatief onafhankelijk van de rest van het instituut opereert. Wij stellen onze hoop op de nieuwe Vlaamse minister Zuhal Demir, want van de ambtenarij van ANB zal de visie en de oplossing duidelijk niet komen.”

Het ANB zegt dat de drukjachten op everzwijnen georganiseerd worden op basis van advies van het INBO. “Het is volgens hun wetenschappelijk onderbouwd advies perfect mogelijk om drukjachten te organiseren”, reageert Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het ANB. “De drukjachten moeten wel zo beperkt mogelijk gehouden worden en daar houden wij rekening mee, zodat de impact op het leefgebied zo klein mogelijk blijft.”

De everzwijnenpopulatie in Limburg is volgens het ANB wel degelijk problematisch, waardoor het beheer van de populatie nodig is. “Lokaal is er een heel grote vraag om daar iets aan te doen", legt Vanwanseele uit. “Wij zijn enerzijds verantwoordelijk voor het welzijn van de wolf - en het onderzoek naar de dood van wolvin Naya is lopende - maar anderzijds ook voor het beheer van de everzwijnenpopulatie in Limburg. Het toezicht op de jacht is dan weer een verantwoordelijkheid van de Natuurinspectie.”

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken