Startpagina Akkerbouw

Vlaamse pachtprijs stabiliseert in 2018

De Vlaamse pachtprijs is na jarenlang te zijn gestegen het afgelopen jaar gestabiliseerd. In Vlaanderen zijn beteelde gronden voor gemiddeld 381 euro per hectare te huur, en dat is 1 euro minder dan in 2017. De prijs voor grasland daalde van 327 euro naar 324 euro per hectare. Boeren betalen het meest in West-Vlaanderen en Vlaamse grond is fors duurder dan Waalse.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Ten opzichte van 2014 zijn de pachtprijzen voor beteelde gronden en grasland in Vlaanderen met respectievelijk 5,8% en 6,6% gestegen. Als we vergelijken met 20 jaar geleden is de stijging explosief te noemen. De prijs voor beteelde gronden steeg ten opzichte met 1998 met 86% en wat grasland betreft met 76%.

Op provinciaal niveau is landbouwprovincie bij uitstek West-Vlaanderen het duurst met beteelde grond die gemiddeld 455 euro per hectare kost en grasland dat gemiddeld 402 euro per hectare kost. De provincie loopt ook uit de pas met de rest van Vlaanderen, want de prijs voor beteelde grond steeg er in 2018 nog, terwijl grasland even duur bleef.

Om het prijsverschil met het zuiden des lands te kenschetsen. De West-Vlaamse prijs bedraagt ruim twee keer zoveel als in de provincie Luxemburg, waar de pacht voor beteelde gronden en grasland respectievelijk 176 euro per hectare en 169 euro per hectare bedraagt. In Vlaanderen komt Oost-Vlaanderen qua prijs (372 euro voor beteelde gronden, 325 voor grasland) het dichtst bij West-Vlaanderen, terwijl Vlaams-Brabant het goedkoopst is.

Als we kijken naar landbouwstreken dan zijn de Duinen-Polders (405 euro per hectare), de Zandstreek (386 euro) en de Zand-Leemstreek (362 euro) het duurst. Laatstgenoemde heeft de Kempen ingehaald. Een compleet cijferoverzicht vindt u hier.

Waalse pacht

Waalse gronden zijn een stuk goedkoper, en hier is ook de pachtprijsstijging minder fel geweest. Beteelde gronden zijn hier voor 244 euro per hectare te huur, wat 53% meer is dan 20 jaar terug. De prijs van grasland in het zuiden van het land steeg met 47% tot 223 euro per hectare. Gemiddeld voor het hele land komt de pachtprijs uit op 305 euro per hectare voor beteelde gronden en 269 euro voor grasland. In 20 jaar tijd is de pachtprijs van beteelde gronden met 70% gestegen en de prijs van grasland met 62%.

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken