Startpagina Pluimvee

Voedselagentschap bevestigt uitbraak paramyxovirose bij duivenhouder in Houffalize

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van het paramyxovirus werd vastgesteld bij een duivenhouder in Houffalize (provincie Luxemburg). Dat meldt het FAVV woensdag. Alle pluimvee in de omgeving wordt gevaccineerd.

Leestijd : 1 min

Paramyxo is de mildere vorm van newcastle disease bij duiven. Omdat het gaat om een "aangifteplichtige" ziekte hebben de gemeentelijke overheden van Houffalize alle vereiste maatregelen getroffen: een beschermingsgebied van 500 meter, een verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie van alle pluimvee en duiven. Deze maatregelen blijven geldig gedurende 21 dagen. Newcastle disease is volgens het FAVV een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn.

Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op. "Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen", luidt het. De mens is volgens het voedselagentschap niet gevoelig voor deze ziekte. "De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid", benadrukt het FAVV.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken