Startpagina Paarden

Altijd spannend: de maand november!

November is dé maand dat de WBFSH (World Breeding Federation of Sporthorses) zijn ‘Best of’ van het lopende jaar bekendmaakt. Reikhalzend worden ze elk jaar verwacht: de rankings van de WBFSH. En ook dit jaar deden de Belgische vaderdieren en hun nakomelingen het

voortreffelijk.

Leestijd : 2 min

De jaarlijkse wereldranglijst van de beste dekhengsten wordt bepaald door de prestaties van hun nakomelingen in de disciplines jumping, dressuur en eventing. De federatie WBFSH maakt deze lijst elk jaar wereldkundig in november. Onnodig te zeggen dat de resultaten verwacht en gegeerd zijn. België staat sterk in springpaarden met een bewezen en deugddoende reputatie wereldwijd. Met een 4e plaats op de WBFSH hengstenranking jumping bewijst Toulon (BWP – Heartbreaker x Jokinal de Bornival), nog maar eens zijn verervingskracht. Toulon steeg dit jaar van de 7e naar de 4e plaats en klopt daarmee een ander monument van de springpaardenfokkerij zijnde Windows van ’t Costersveld, beter bekend als Cornet Obolensky (BWP – Clinton x Heartbreaker), verdienstelijk 5e, net voor Kashmir van ’t Schuttershof (SBS – Nabab de Rêve x Tenor Manciais), 6e op deze WBFSH Sire Ranking 2019.

Springpaarden

Ongeveer rond dezelfde periode wordt de Longines WBFSH Breeders Award 2019 uitgereikt aan de fokkers van de best presterende paarden in jumping, dressuur en eventing. De Nederlandse fokker W. Wijnen fokte de KWPN’er Explosion W (Chacco Blue x Baloubet du Rouet), meteen het best presterende jumpingpaard op wereldvlak.

De fokker werd beloond met de gepaste award tijdens Equita in Lyon begin november. In de hogere regionen van deze klassering staat Tobago Z (Tangelo vd Zuuthoeve x Mr. Blue) op een schitterende 3e plaats. Scuderia 1918 Tobago Z presteert sterk onder het zadel van Daniël Deusser. Studbook Zangersheide staat trouwens momenteel op een gedeelde 3e plaats van de wereldranglijst voor stamboeken van springpaarden met BWP, voor wie op de 13e plaats wereldwijd, H&M Indiana (v.Kashmir van Schuttershof) het beste prestatiepaard is, gereden door Malin Baryard-Johnsson. Nog een product van Kashmir van Schuttershof op de 12e plaats met H&M All-In (SBS), de topper van Peder Fredricson. Meteen de beste jumper voor Studbook SBS, vandaag het 7e beste springpaardenstamboek van de wereld.

Patricia Parrein-Borgenon

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken