Startpagina Actueel

Verspreid verloop van de grasoogst (video: van veld tot kuil)

De grasoogst en dan met name deze van de eerste snede lijkt een heel gespreid verloop te kennen dit seizoen.

Leestijd : 2 min

De eerste gemaaide grasvelden kwamen we midden maart tegen en bestempelden we toen als zeer vroeg, maar het waren geen uitzonderingen. Sindsdien lijkt het wel alsof er altijd wel ergens een boer gras had af liggen. Zo leert ons een navraag vlak voor het afsluiten van dit nummer.

Vooralsnog geen piek

Was het goed en droog weer, was er wel ergens iemand aan het maaien dit voorjaar. Een vaststelling die bevestigd wordt door de loonwerkers die we spraken. Zij geven aan regelmatig gras in pakken of kuil gestopt te hebben. Toch hebben ze de traditionele piekdrukte van andere jaren (nog) niet gekend. Maar daar komt dit weekend ongetwijfeld verandering in. “De’n boek staat volgeschreven voor dit weekend, er is geen plaatjse meer vrij”, gaf ons een loonwerker midden deze week te kennen.

Kilo’s blijven achter

Wat opbrengsten betreft, wijzen medewerkers van het LCV er op dat we vorig jaar een heel goede eerste snede kenden. Dit niveau wordt nu niet gehaald. Toch lijkt het dat Italiaans raaigras een redelijke opbrengst laat zien. Het andere kuilgras en de weides blijven achter. Deze hebben zeker ‘een klop’ gehad van de koude en droogte. Waardoor de groei is stil gevallen. De neerslag van begin deze week en de hogere temperatuuren die aangekondigd zijn, brengen ongetijfeld verandering. Als we de kwaliteit van de kuil (of pakken) trachten in te schatten, vermoeden we dat het een eerder suikerrijke kuil is. Tevens moet bemerkt worden dat er een hoger bladaandeel is dan wel stengelaandeel. Dit komt doordat vroeg gemaaid is, en het gras vooral blad had ontwikkeld en veel minder stengel, laat staan aar.

Suikerbieten na gras

Het grasseizoen was alvast vroeg gestart dit jaar en we hebben/hadden een voorsprong van een tiental dagen. In de praktijk horen we reacties van mensen die nog nooit zo vroeg Italiaans raaigras geoogst zagen. Niet alleen is er gras geoogst om nog maïs te kunnen zaaien. Zo zijn er ook suikerbieten gezaaid na eerst een snede gras gewonnen te hebben. Warmere temperaturen en ‘malse’ neerslag blijven welkom zowel voor gras, maïs als voor de andere akkerbouwgewassen.

T.D.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken