Startpagina Economie

Amerikaans agrarisch handelsoverschot slinkt

De VS lijkt in 2019 het kleinste handelsoverschot sinds 2006 te realiseren. Het land betaalt meer voor haar importen terwijl de exportinkomsten door de handelsoorlog met China zijn gekrompen. Dat meldt het Amerikaans ministerie van landbouw, de USDA.

Leestijd : 1 min

De USDA verwacht voor het fiscaal jaar dat afliep in september een handelsoverschot van 5,2 miljard dollar (bij de wisselkoers van vandaag 4,7 miljard euro). De VS importeert in volume wel in lijn met de afgelopen jaren en sinds 2016 is de landbouwexport in dollars nog wel gegroeid. Maar fruit en groente die vooral uit Latijns-Amerika worden ingevoerd zijn in prijs sneller gestegen dan de prijzen van landbouwproducten die de VS exporteert.

Tegelijk slaagt de VS er minder goed in om vooral maïs en soja te exporteren. Dat lijkt vooral gevolg van de handelsoorlog met China. De VS verhoogde importheffingen op onder meer Chinees staal, waarna China hard terugsloeg met extra hoge heffingen op landbouwproducten uit de VS.

In totaal zal de VS in fiscaal 2019 voor 134,5 miljard dollar (122,1 miljard euro). Voor 2020 verwacht de USDA wel herstel. De export zou enkele miljarden dollars hoger uit moeten vallen, terwijl de importen gelijk blijven.

China en de VS onderhandelen momenteel over het verbeteren van de handelsrelatie.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken