Startpagina Actueel

Jaarlijks komt 44,4 ton vlees van huisdieren en wilde dieren op Brussels Airport aan

Jaarlijks wordt er 44.400 kilogram bushmeat, vlees van huisdieren en wilde dieren, vanuit West- en Centraal-Afrika via Brussels Airport vervoerd. België is daarbij de eindbestemming of doet dienst als transitland. Dat blijkt uit schattingen van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Belgian Biodiversity Platform.

Leestijd : 3 min

In Brussel vindt dinsdag de conferentie ‘Dead or Alive: Towards a Sustainable Wildlife Trade’ plaats. Deze conferentie is gewijd aan de illegale invoer van vlees (inclusief bushmeat), een praktijk die gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens, dier, biodiversiteit en milieu.

Illegale handel

Meer dan honderd deskundigen wisselen er van gedachten over de problematiek en over aanbevelingen om een einde te maken aan deze illegale handel. Op de conferentie worden de resultaten besproken van studies op vlees uit Sub-Saharaans Afrika. Dat vlees werd in bagage van particuliere reizigers op Brussels Airport in beslag genomen.

Op Brussels Airport komt jaarlijks naar schatting 44,4 ton bushmeat aan vanuit West- en Centraal-Afrika. Ter vergelijking: op de Franse luchthaven Charles De Gaulle gaat het volgens schattingen maandelijks om 270 ton. Voor Brussels Airport tonen de studies aan dat 38 procent van de geanalyseerde monsters afkomstig zijn van wilde dieren en dat een derde ervan beschermd is. Het gaat onder meer om Afrikaanse schubdieren, apen, antilopen en reptielen.

Van het in beslag genomen vlees is 55,33 pct afkomstig van huisdieren, voornamelijk runderen, geiten en varkens. 6,6 pct is volgens het onderzoek onbepaalbaar. Vlees in het illegale circuit brengt volgens de studies ernstige risico's voor de gezondheid van dieren en mogelijk ook van de mens. Het kan volgens experts immers ziekteverwekkers bevatten. Eén van de studies omvatte ook het opsporen van micro-organismen. Hier werden niet alleen bacteriën gedetecteerd die gastro-enterale problemen kunnen veroorzaken, ook een stam van het Afrikaanse varkenspestvirus werd geïdentificeerd.

Insleep varkenspest

De insleep van de Afrikaanse varkenspest via de illegale invoer van bushmeat kan een risico vormen voor de landbouw in ons land, bevestigt ook Denis Ducarme, federaal minister van Landbouw. Volgens de minister is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg voorlopig ingedamd, onder meer door een groot aantal maatregelen opgelegd in ons land.

"De aanbevelingen van deze studies moeten de samenwerking tussen de verschillende administraties, zoals de douane, het directoraat-generaal Leefmilieu en het federale voedselagentschap, verbeteren. Zo zijn de controles in onze havens en luchthavens van fundamenteel belang", aldus Ducarme. De illegale invoer van uit vlees afgeleide producten kan een groot risico voor mens en dier betekenen, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Schadelijk voor biodiversiteit

"Veel van die producten die door commerciële passagiers worden vervoerd, zijn niet gereglementeerd, informeel bereid en niet bewaard in een continue koudeketen", luidt het. Volgens Marie Christine Marghem, federaal minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling is de illegale handel in bushmeat ook schadelijk voor de biodiversiteit. "Het heeft een impact op het evenwicht van tropische bossen. Deze zijn bijzonder waardevol voor hun hulpbronnen en voor hun rol in de strijd tegen de klimaatverandering", aldus Marghem.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken