Deens hek stopt Duitse zwijnen

Denemarken wil de Afrikaanse varkenspest koste wat kost buiten houden.
Denemarken wil de Afrikaanse varkenspest koste wat kost buiten houden. - Foto: Valentin Panzirsch

Het hek is volgens het natuuragentschap niet dik maar wel 1,5 meter hoog. De grens is niet hermetisc afgesloten, maar kent circa 20 openingen voor autowegen en waterwegen. Op deze plaatsen wordt een bepaalde geur afgescheiden om avonturistische everzwijnen te ontmoedigen. Met camera’s wordt gecontroleerd of dieren toch het land binnen dringen. Kleine dieren zijn daarbij welkom, want om flora en fauna niet totaal te frustereren zijn hier en daar kleine doorgangen gemaakt.

De kostprijs is enorm meegevallen. De Deense overheid had 80 miljoen Deense kroon (11 miljoen euro) begroot, maar het hek kostte uiteindelijk maar iets meer dan de helft.

De Deense variant van de FAVV stelt vast dat Afrikaanse varkenspest nog altijd oprukt. Op dit moment is Afrikaanse varkenspest tot op enkele tientallen kilometers van de Duitse grens, in Polen, geconstateerd. Het gaat dan om wilde everzwijnen. Het zuiden van Denemarken zelf telt overigens minder dan 50 wilde everzwijnen. De populatiegroei wordt met jacht onder controle gehouden.

Meest recent

Meest recent