Startpagina Veeteelt

Chris Dusauchoit daagt veebedrijf voor rechter wegens mogelijke milieuovertredingen

Een veehouder moet zich medio juni volgend jaar voor de correctionele rechtbank van Leuven verantwoorden op verdenking van inbreuken op de milieuwetgeving in en rond zijn bedrijf in Holsbeek. Buurman en tv-presentator Chris Dusauchoit diende een klacht in tegen eigenaar Teofiel S. na een aanslepende ruzie over geurhinder en een vliegenplaag.

Leestijd : 1 min

Teofiel S. is gedagvaard samen met zijn bvba Gildan en de nv Sobivet. Er zijn vier benadeelde partijen: Dusauchoit, een tweede particulier, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen (NGROD). De vete tussen Dusauchoit en zijn buurman begon met een boze tweet van de televisiefiguur in april 2018. Daarin hekelde Dusauchoit een vliegenplaag die door S. veroorzaakt zou zijn en een uitbreiding van het veebedrijf zonder vergunning.

De milieu-inspectie legde eind juni vorig jaar maatregelen op om de vliegenplaag in te dijken. Het landbouwbedrijf moest de opvanggoten van kalvermest leegmaken en reinigen met een speciaal product. Het gemeentebestuur van Holsbeek stuurde enkele dagen later een gespecialiseerde firma voor de opkuis van de kalverstallen omdat de maatregelen van de uitbater onvoldoende efficiënt waren gebleken. Teofiel S. draaide zelf op voor de kosten, die opliepen tot 30.000 euro. Na ruim anderhalf jaar bekvechten werd de zaak ingeleid voor de Leuvense rechtbank en voor behandeling ten gronde vastgelegd op 15 juni 2020.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken