Startpagina Bedrijfsnieuws

Garantieprijs FrieslandCampina gaat omlaag door aanpassing berekening

FrieslandCampina gaat de garantieprijs baseren op een wat andere berekening. Hierdoor daalt de prijs met naar schatting een halve cent per kg. Het plan van de zuivelcoöperatie stuitte op weerstand van leden. Om de melkveehouders tegemoet te komen, introduceert het een bijdrage van 24 miljoen euro voor verduurzaming van bedrijven.

Leestijd : 3 min

Deze week ging de ledenraad van FrieslandCampina akkoord met de nieuwe berekeningswijze. Het was een vrij nipte meerderheid.

De garantieprijs die wordt betaald, is vandaag gebaseerd op referentiebedrijven, waaronder het Belgische Milcobel maar ook bijvoorbeeld Duitse en Franse concurrenten. In de prijsvergelijking werden inhoudingen en toeslagen meegenomen. Door de stapeling van toeslagen dreigt de FrieslandCampina-garantieprijs op den duur niet meer marktconform te worden. In de huidige garantieprijssystematiek gaat FrieslandCampina uit van de maximale toeslagen en inhoudingen bij de referentiebedrijven, terwijl niet alle melkveehouders van die bedrijven de toeslagen ontvangen.

Daarnaast betaalt FrieslandCampina zelf ook toeslagen, onder andere voor duurzaamheid, het Duitse VLOG en weidegang. Door de inhoudingen en toeslagen voor weidegang, VLOG, duurzaamheid en niet-melkgerelateerde toeslagen niet meer mee te nemen in de berekening van de garantieprijs denkt FrieslandCampina een marktconforme garantieprijs te bekomen.

Volgens Frans Keurentjes, coöperatievoorzitter, is de stap noodzakelijk “We willen dat de onderneming concurrerend blijft en beschikt over voldoende flexibiliteit. Daarvoor is het noodzakelijk dat de garantieprijs marktconform blijft. Over het melkgeldreglement is het afgelopen jaar in alle geledingen van onze coöperatie stevig gediscussieerd, wat in het licht van de huidige ontwikkelingen begrijpelijk is. In de afgelopen jaren zijn we er in geslaagd een toonaangevende melkprijs te betalen en dat willen we ook voor volgende generaties melkveehouders zo houden.

Uit eerdere berekeningen is de melkprijs van FrieslandCampina volgens de nieuwe rekenwijze 89 cent lager. De nieuwe berekening maakt dat meer winst bij de onderneming blijft. Van de extra winst komt 35% naar de leden via een prestatietoeslag en nog eens 10% zal in ledenobligaties worden omgezet. Dat betekent dus dat 0,39 cent per kg indirect alsnog naar de boer komt, en het verschil een halve cent zal zijn.

De melkerij waarschuwt echter dat het exacte verschil pas in januari zichtbaar zal zijn.

Compensatie

De leden van FrieslandCampina krijgen een compensatie voor de lagere melkprijs. In totaal wordt hiervoor 24 miljoen euro ter beschikking gesteld. Alle leden ontvangen een bijdrage van 0,125 euro per 100 kg. Wat dan nog overschiet, wordt verdeeld onder de leden. Daarbij krijgen bedrijven die veel leveren en goed scoren op duurzaamheid, relatief het meest.

Nieuwe regel boekwinst

Ook is besloten in het melkgeldreglement op te nemen dat indien er een cumulatieve boekwinst in een bepaald kalenderjaar is van ten minste 100 miljoen euro (bijvoorbeeld door verkoop van één of meerdere bedrijfsonderdelen), dat kan worden besloten om dit bedrag niet mee te nemen bij de winstverdeling. Dit heeft als voordeel dat deze boekwinst direct door de onderneming geïnvesteerd kan worden.

Het reserveringsbeleid van FrieslandCampina blijft ongewijzigd. Dat betekent dat 35% van de nettowinst contant wordt nabetaald aan de leden. 10% wordt uitgekeerd in ledenobligaties en 5% wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming.

Geactualiseerde gehaltes

FrieslandCampina heeft nieuwe gehaltes vastgesteld. De garantieprijs wordt gepubliceerd per 100 kilo melk, bij 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose. Deze standaardgehaltes zijn in 2008 ten tijde van de fusie vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd. In de afgelopen jaren is de melk geleidelijk aan eiwitrijker en minder vet geworden. Ook zijn de lactosegehaltes toegenomen. Hierdoor is het verschil tussen de gepubliceerde garantieprijs en het daadwerkelijk uitbetaalde melkgeld steeds groter geworden. Om dit te herstellen, worden met ingang van 2020 de standaardgehaltes aangepast naar de werkelijk geleverde gehaltes in 2019.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken