Startpagina Pluimvee

Wereldwijde pluimveemarkt herstelt in 2020

De vooruitzichten voor de wereldwijde pluimveehouderij verbeteren in 2020 enigszins. Was in 2019 op veel plaatsen nog een overschot aan kippenvlees, in 2020 zal de vraag in vooral Aziatische landen groter zijn dan het aanbod. In de EU blijft de snelle groei van de productie in vooral Oost-Europese landen de prijzen naar beneden drukken.

Leestijd : 2 min

Dat schrijft Rabobank in een rapport. De Afrikaanse varkenspest heeft een groot deel van de varkensstapel in China, Vietnam, Zuid-Korea en de Filipijnen vernietigd. Er dreigen tekorten aan vlees en dus worden enerzijds meer (melk)koeien geslacht, maar men importeert ook meer vlees. In eerste aanleg is dat varkensvlees uit de EU, maar de prijs hiervan is opgelopen. Rundvlees is duur, kippenvlees is goedkoper, en wordt dus ook steeds meer ingevoerd.

De grote exporteurs van kippenvlees zijn de VS, Brazilië en Thailand en zij profiteren het meest van de toegenomen Aziatische vraag. De EU begeeft zich voorzichtig op de wereldmarkt. Frankrijk en Polen leveren al beperkt in China, en Duitsland en Hongarije zeggen dichtbij toetreding op de Chinese markt te zijn. Een aantal slachterijen zou zeer binnenkort de Chinese goedkeuring kunnen krijgen.

De EU profiteert indirect in elk geval van de extra handel met Aziatische landen, omdat de Amerikanen, Brazilianen en Thai hierdoor minder op de Europese markt of in het Midden-Oosten leveren. Dat kan helpen want in 2019 nam de import van pluimveevlees in de EU toe met 6%. De meeste extra kilo’s kwamen uit Brazilië maar ook Oekraïne.

Rabobank merkt op dat de Afrikaanse varkenspest leidt tot omschakeling in Azië. Meer boeren kiezen voor kip en dat kan in de toekomst tot overaanbod leiden.

Europees perspectief

De situatie voor de Europese pluimveehouderij blijft uitdagend, aldus de rapporteurs. In de kern is het probleem de snelle uitbreiding van productie, gecombineerd met een steeds minder snel groeiende vraag. In 2019 nam de vraag met 2,2% toe, terwijl dit in 2018 nog 4% was). Daarbij moet gezegd worden dat kip nog altijd de snelst groeiende vleesmarkt is, want bij varkens- en rundsvlees is eerder sprake van zeer beperkte groei.

De grote vraag is wat de Brexit gaat betekenen voor de verkoop van pluimveevlees in de EU. Met bedrijven als 2Sisters heeft het Verenigd Koninkrijk grote pluimveevleesproducenten in huis, maar tegelijk is het een belangrijke importeur van vlees en andere voeding.

Jan Cees Bron

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken