Startpagina Economie

Nederlands OM over boerenprotest: tractoren niet te stoppen

De Nederlandse politie kon weinig doen tegen de grootschalige boerenprotesten. Dat zegt officier van justitie Linda Bregman tegen personeelsblad Opportuun van het openbaar ministerie (OM). Het is volgens haar zo goed als onmogelijk de grote en zware tractoren tegen te houden en bovendien waren veel landbouwers dronken. Dat laatste zou risico’s met zich meebrengen wanneer de politie zou handhaven.

Leestijd : 2 min

Bregman zegt dat de overheid vrachtwagens inzette als beweegbare afzetting van het Binnenhof in Den Haag, waar het Nederlandse parlement is gevestigd. De chauffeurs van de vrachtwagens werden door boeren bedreigd, aldus Bregman, en geïntimideerd. Er was volgens haar ook veel alcohol in het spel.

“Daarnaast hadden de boeren veel steun van het publiek. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?” In principe wilde de politie de tractoren die werden gebruikt helemaal van de snelweg weren – omdat verkeer hier normaal tussen 90 en 130 km per uur rijdt. Grote snelheidsverschillen worden gezien als een aanzienlijk verkeersrisico. “Ze zijn gewoon niet tegen te houden, alleen al door hun afmetingen.”

Uit veiligheidsoverwegingen is ervoor gekozen de trekkers op de snelwegen toe te staan. Ondanks de machteloosheid die Bregman uitspreekt, is ze tevreden over het resultaat. “We hebben gedaan wat we konden en er zijn minder dan dertig verdachten aangehouden.”

Met haar opmerkingen haalt Bregman de woede van de actievoerders, verenigd in Agractie, op haar hals. De overheid had het centrum van Den Haag gewoonweg niet goed afgesloten, aldus de organisatie. Incidenten daargelaten was van grote groepen dronken boeren volgens Agractie zeker geen sprake, en er was overwegend een gemoedelijke sfeer tussen landbouwers, burgers en handhavers. De kolonnes tractoren werden volgens haar veilig de snelweg op- en over geleid.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken