Startpagina Varkens

China investeert miljarden in herstel biggenproductie

China stimuleert investeringen van grote en industrieel geleide varkensbedrijven in kleine familiaal geleide familiebedrijven. De overheid zelf investeert mee. In totaal wordt hiervoor circa 50 miljard yuan (6,4 miljard euro) uitgetrokken. Doel is om de biggenproductie weer op peil te krijgen. Dat meldt persbureau Reuters.

Leestijd : 1 min

De varkensstapel is fors gekrompen sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest halverwege 2018. Ten opzichte van een jaar geleden telt China 40% minder varkens. China is normaal gezien de grootste producent en consument van varkensvlees. Een groot deel van de sector bestaat uit kleine bedrijven. Iets minder dan 50% van alle varkensvlees die in China wordt geproduceerd komt van bedrijven met minder dan 500 dieren.

De overheid krijgt moeilijk greep op de kleinere bedrijven en is ervan overtuigd dat grotere bedrijven met een groter bewustzijn van hygiëne en vanwege de schaal gestandaardiseerde procedures beter in staat zijn dierziekten te voorkomen. Vijftien leidende varkenshouderijen uit de regio van Beijing hebben in totaal 19 overeenkomsten getekend met lokale overheden in 16 andere Chinese steden, om te helpen kleinere bedrijven te versterken. De projecten moeten leiden tot een extra productie van 22 miljoen varkens.

In november lagen varkensvleesprijzen in China ruim dubbel zo hoog als een jaar eerder, meldt Chinees persbureau Xinhua.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken