Startpagina Economie

De Becker: Wanneer het overlegmodel wegvalt, resulteert dat in boerenprotesten

Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker pleit voor het overlegmodel. Als dat wegvalt, resulteert dat volgens haar in boerenprotesten zoals in de buurlanden. “Ook bij ons is er weinig nodig om de emmer te laten overlopen”, aldus De Becker in een interview met ledenblad Boer & Tuinder. Ze hekelt de verharding van het publieke debat.

Leestijd : 1 min

In het interview spreekt De Becker haar vertrouwen uit in de huidige Vlaams minister van landbouw, Hilde Crevits (CD&V). Ze kent volgens De Becker de klappen van de zweep en begrijpt de thema’s die voor de sector belangrijk zijn. Ze roept de overheid op om niet over maar vooral met de boeren te praten. Het is ook het voornemen dat Crevits uitsprak in haar maidenspeech als landbouwminister, op bezoek bij Boerenbond.

Volgens De Becker verhardt het publieke debat. “Zo kende het dierenrechtenextremisme een triest hoogtepunt bij de inval op het bedrijf van Filip Callemeyn van Bekegemse Foie Gras. Deze werkwijze is totaal onaanvaardbaar en veroorzaakt niet alleen heel wat dierlijk en menselijk leed, maar leidt ook tot een onnodige polarisering.”

De Becker noemt een correct inkomen voor de inspanningen die land- en tuinbouwers leveren als hoofdthema in 2020. Daarnaast zet ze zich onder meer in voor een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met voldoende fondsen, die bovendien terecht komen bij de echte boeren – en dus niet bijvoorbeeld grootgrondbezitters.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken