Startpagina Economie

Vion: West-Europese veestapel krimpt met 20%

Vleesbedrijf Vion denkt dat de varkens- en rundveestapel in West-Europa de komende 10 jaar met 20% krimpt. De vleesconsumptie daalt in dezelfde periode in West-Europa met 1 tot 2%. Consumptie plantaardige vleesvervangers stijgt de komende periode jaarlijks 6 tot 8%. Dat zegt topman Ronald Lotgerink in het Financieele Dagblad.

Leestijd : 1 min

De markt voor vleesvervangers is ook voor Vion een groeimarkt waar het in investeert, vanwege een nieuw vijfjarenplan. Het bedrijf staat daarin niet alleen; in de VS deden Smithfield Foods en Tyson Foods al grote investeringen in plantaardige alternatieven voor vlees. In februari gaat in een slachthuis van Vion in Leeuwarden een nieuwe productielijn voor plantaardige producten van start. Het bedrijf onderzoekt mogelijkheden om in te stappen in kweekvlees-projecten.

De krimp zal volgens Lotgerink zeker te zien zijn in de thuismarkt Nederland – het hoofdkantoor staat vlakbij Eindhoven – maar ook in Duitsland, waar het bedrijf een batterij slachterijen bezit. De oorzaak van de krimpende productie en consumptie ligt in een veranderend leefpatroon, strengere regels wat betreft dierenwelzijn en milieu. Commercieel bouwt Vion haar strategie richting 2025 niet alleen op plantaardige producten, maar ook op langetermijncontracten met boeren en afnemers en duurzamere, meer doelmatige slachterijen en logistiek.

De inschatting komt niet zomaar van een bedrijf. Vion is met 4,7 miljard omzet in 2018 veruit Nederlands grootste vleesbedrijf, en behoort in de EU met Tönnies en Danish Crown tot de Europese marktleiders. Het bedrijf is indirect eigendom van boeren in Zuid-Nederland.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken