Startpagina Pluimvee

Hongarije slacht 50.000 kalkoenen wegens vogelgriep

De Hongaarse autoriteiten hebben duizenden kalkoenen afgemaakt omdat ze vrezen dat de dieren mogelijk besmet waren met vogelgriep.

Leestijd : 1 min

Een boerderij in Acs, 95 kilometer ten westen van Boedapest, moest 53.500 vogels afmaken, nadat bij sommigen het H5N8-virus werd vastgesteld, zei de voedselcontroledienst Nebih maandag. Dat type griep is nog niet overgedragen op mensen, dus het staatsveterinair agentschap heeft geen landelijke quarantaine bevolen voor gevogelte.

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Van dit virus bestaan er veel verschillende subtypes. Wilde (water)vogels worden verondersteld om voor deze virussen een reservoir te zijn van waaruit pluimvee besmet kan worden. Voornamelijk kwaadaardige (hoogpathogene) stammen veroorzaken erge economische schade. Deze zijn altijd van het H5- of H7-subtype.

Het virus infecteert het dier via de slijmvliezen. Vervolgens zal het vermeerderen in zowat alle inwendige organen en wordt het in grote hoeveelheden uitgescheiden via de mest en andere excreta. De symptomen (ademhalings- of zenuwsymptomen) zijn dikwijls aspecifiek, maar het meest typisch is een plotse en zeer sterk verhoogde sterfte.

Belga/DGZ

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken