Startpagina Actueel

Speciale politie-eenheid Demeter moet criminaliteit tegen Franse landbouwsector inperken

Net als in de Lage Landen ziet men in Frankrijk een toename van de criminaliteit en zelfs van agroterrorisme tegen de landbouwsector. De speciale politie-eenheid ‘Demeter’ moet er soelaas brengen.

Leestijd : 2 min

Eind 2019 richtte de Franse regering een speciale eenheid van de Gendarmerie Nationale op om misdaad, agro-terrorisme en inbraken tegen boeren te helpen bestrijden. De eenheid kreeg de toepasselijke naam Demeter, de Griekse godin van graan, landbouw en de gewassen, maar ook van burgerlijke orde en landleven.

Niet te tolereren

Frankrijk kampt met een ongeoorloofde toename van criminaliteit en extreem dierenactivisme. Christophe Castaner, minister van Binnenlandse Zaken: “Voor de Franse regering is de maat vol. Onze landbouwers doen enorm veel inspanningen om ons van lekker en gezond voedsel te voorzien. Daarbij moeten ze voldoen aan een strenge wetgeving - ook omtrent dierenwelzijn. Het is aan de overheid om daarop toe te zien. Daarom willen we dit soort extremisme actief bestrijden. We kunnen deze aanvallen niet langer tolereren. We zullen alles in het werk te stellen om bedreigingen tegen boeren en hun boerderijen te bestrijden.”

De speciale eenheid Demeter zal de samenwerking met de landbouwsector intensiveren en meer informatie verzamelen, onder meer over extremistische groepen. Hierdoor kan men beter anticiperen op hun acties en deze bij voorkeur voorkomen. Centrale coördinatie zal volgens Castaner ook de effectiviteit van de rechtshandhaving verbeteren. Ten slotte wenst men ook beter te communiceren naar de landbouwsector over deze aanpak.

Bijna 15.000 incidenten

In 2019 werden 14.498 incidenten in de Franse landbouwsector geregistreerd. Dit betekent 2 incidenten per uur. Ten opzichte van 2018 was dit een toename van 1,5 %. Twee derde hiervan zijn ‘eenvoudige’ diefstallen. Maar er werden ook 314 tractoren en 307 landbouwonderdelen gestolen. Dit betekent bijna een tractordiefstal per dag. Daarnaast zijn er ook diefstallen van GPS-systemen, inbraken in veehouderijen en vernietiging van eigendom. Het Franse ministerie meldt verder dat Demeter-politieafdeling niet alleen verantwoordelijk is voor de overtredingen van dierenactivisten, maar ook voor de diefstal van landbouwmachines en inbraken van criminelen en acties tegen andere bedrijven in de voedselketen zoals slachthuizen, slagers of dierentransporten.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken