Startpagina Bedrijfsnieuws

Aardappelverwerker Aviko koopt Chinese fabriek

Frietfabrikant Aviko heeft de Chinese branchenoot Hongyuan Louis overgenomen. Het betreft een fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 ton. Andere faciliteiten zijn onder meer een uitgebreide opslag, koelhuis en afvalwaterzuivering. De stap is opmerkelijk want vorig jaar nog trok Aviko zich terug uit een Chinese joint-venture.

Leestijd : 2 min

Aviko krijgt door de overname 170 Chinese werknemers. Hongyuan Louis was eigendom van Hongyuan Agriculture, dat een belang houdt van 10% in de firma. Hongyuan Agriculture blijft betrokken in de aankoop van aardappelen. De fabriek staat in Binnen-Mongolië, relatief dichtbij zowel de Russische als Mongoolse grens. Het is de tweede grote investering in korte tijd die wordt aangekondigd. Eerder kondigde Aviko aan een nieuwe fabriek in Poperinge te bouwen met een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar.

Aviko is sinds 2007 direct actief in China. De overname volgt op een eerdere terugtrekkende beweging. Aviko had tot vorig jaar een belang van 51% in een fabriek in de provincie Hebei, ook al in het noordoosten van het land. Het bedrijf stapte hieruit vanwege een meningsverschil met de andere partner in de joint-venture, het Chinese Snow Valley Agriculture. Direct was duidelijk dat Aviko China niet geheel wilde verlaten. Aviko behield sowieso een vlokkenfabriek in Gansu, in het hart van China. Het bedrijf heeft ook nog een verkoopkantoor in megastad Shanghai, het financiële en commerciële hart van China.

De Chinese markt groeit volgens Aviko-CEO Chris Deen, nog maar pas begonnen, jaarlijks met ruim 10%.

Over Aviko

Aviko is een Nederlands bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de coöperatie Royal Cosun, waar ook suikerproducent Suiker Unie en Duynie (natte voeders) deel van zijn. Aviko was vorig jaar goed voor 900 miljoen euro omzet, en heeft fabrieken in Nederland, België (Proven), Duitsland, Polen en Zweden. Het bedrijf is een rechtstreekse concurrent van bijvoorbeeld de Belgische frietfabrikanten Clarebout en Agristo, die de afgelopen jaren vooral in eigen land forse uitbreidingen deden.

Recent maakte ook het Nederlandse Farm Frites, in België actief vanuit Lommel, een verre overname bekend. Bij Farm Frites viel de keuze op Kazachstan, waar de akkerbouw vaak grootschalig is en snel moderniseert. Deze fabriek krijgt een productiecapaciteit van 70.000 ton friet per jaar. De fabriek moet in 2022 ‘online’ gaan. Het overgrote deel van de friet zal worden uitgevoerd naar de buurlanden Rusland en China.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken