Startpagina Agro-Expo

Jubilerende Agro Expo pakt uit met extra beurstent om verdere groei een geschikt onderdak te bieden

Agro Expo Vlaanderen in Roeselare viert feest! De beurs bestaat 40 jaar én het is dit jaar de 20ste editie van de driedaagse belevingsdagen voor de land- en tuinbouw. Deze gaan door in Expo Roeselare én in de nieuwe megatent op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari. Bijzondere aandacht gaat naar de jonge generatie land- en tuinbouwers. “Dat ons landbouwevenement springlevend is, wordt benadrukt met die extra beursruimte”, zegt Rik Vanwildemeersch. Er zijn nog enkele nieuwigheden.

Leestijd : 3 min

Gezellig, professioneel en voor elk wat wils: het is al jaren het attractief uithangbord van Agro Expo Vlaanderen, op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari op de site van Expo Roeselare. Met gepaste trots stelde de raad van bestuur van vzw Agro-Vlaanderen de 20ste editie voor. Inderdaad een jubileumeditie, want 40 jaar geleden werd in enkele beuken van de Expo in Roeselare gestart met dit topevenement voor de land- en tuinbouw in (West-)Vlaanderen.

Recordeditie

“Deze 20ste editie zal dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan”, zegt voorzitter Rik Vanwildemeersch bij de voorstelling van het uitgebreid beursprogramma. 170 standhouders, nooit eerder waren er zoveel, op een beursoppervlakte van 15.000 vierkante meter.

In de Expo zelf, en in enkele aangebouwde tenten. “Voor de vakantie was onze capaciteit al volzet, zodat we hebben uitgekeken naar een extra megatent van 30 op 100 meter. Zo komen voor deze editie 35 nieuwe bedrijven langs.”

Naast de (vee- en show)tenten bewijst deze extra beurstent dat Agro Expo nog volop in expansie is en mikt op circa 20.000 bezoekers. “De aandacht voor de intensieve veehouderij op de beursvloer en in de vele randactiviteiten is beslist een meerwaarde in de groei van onze beurs”, zegt algemeen secretaris Marc Debode.

Kippen en varkens

De beurs opent op zaterdag 25 januari in de Vip-lounge Schiervelde met onder andere een toespraak van landbouwminister Hilde Crevits en - wat ook nieuw is - de uitreiking van de Agro-Expo-Vives-Awards bachelorproef. “Het gaat om 6 bachelorproeven van Vives-studenten die wij willen bekronen met een award. En daar is de start van het driedaags beursgebeuren het ideaal moment voor”, stelt Marc Debode.

Over de Veiling van rundvee en de Koeparade leest u alles op p. 9.

Op Agro-Expo gaat ook veel aandacht naar enkele symposia. Varkenshoudersorganisatie VPOV en Agro Expo organiseren op maandag 27 januari om 10 uur in de conferentiezaal een varkensdebat. “We hebben deze keer gekozen voor het thema: ‘Nadenken over je te voeren afzetstrategie’.

Door de opkomst van allerhande labels en de drang tot differentiatie op niveau van de retailers, in combinatie met de verdere globalisering van de varkenshandel, worden aan de varkenskweker meerdere afzetkanalen aangeboden om zijn product te vermarkten”, stelt Dries Vanpeteghem.

Deelnemers aan het debat zijn Francis Kint (Ter Beke), Johan Dekeyser (Dekeyser-Ossaert), Peter De Groote (Tönnies), Marc Nabuurs (NL) en Guus Hoefnagels (Interporc).

Verder is er op maandag 27 januari van 14 tot 15.30 in de conferentieruimte een symposium en studienamiddag De Andere Kip.

“Duurzaam en diervriendelijk kweken zijn termen wie alsmaar meer horen”, zegt Danny Coulier. Begin 2018 ging het demonstratieproject De Andere Kip van start.

Focus ligt op het demonstreren hoe in Vlaanderen een alternatieve vleeskip vanuit een coöperatieve samenwerking in de markt kan worden gezet. Op dit netwerkmoment worden de resultaten voorgesteld.

Praktische informatie

De beurs is toegankelijk op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari van 10 tot 19 uur. Parkeren kan niet op de site van de Expo. Op de terreinen van Reo Veiling Roeselare is gratis parking voorzien. Er wordt voor de bezoekers ook een shuttledienst voorzien. Toegangskaarten kosten 10 euro, voor kinderen jonger dan 12 is het gratis.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken