Startpagina Agro-Expo

Alleen het beste rundvee komt naar de topveiling en de unieke koeparade op de Agro Expo Roeselare

Naast het beursgebeuren en de standhouders gaat op Agro Expo veel aandacht naar rundvee. “Alleen het beste komt naar Roeselare”, zegt Jacques Monbaillieu. Het wordt ook nu weer uitkijken naar de veiling en de koeparade.

Leestijd : 2 min

Op zaterdag 25 januari wordt om 12 uur eerst jongvee door studenten van de West-Vlaamse landbouwscholen gepresenteerd. Vanaf 18 uur kunnen de veilingdieren worden bezichtigd en om 20 uur is het zover: de Agro-Expo Dairy Sale (cataloog via www.agro-expo.be).

Exclusieve loten

Organisator van het rundvee-luik is Jacques Monbaillieu uit Boezinge, die samen met zijn vrouw een melkveebedrijf uitbaat en een passie heeft voor het fokken van mooie koeien. “Ik heb zelf 250 runderen, waarvan 125 melkkoeien en evenveel stuks jongvee.” Naast provinciale titels werd hij 2 keer na elkaar algemeen Vlaams kampioen op Agriflanders. De veiling betreft 25 interessante loten, waarvan enkele exclusieve embryopakketten. “Voor deze 20ste Agro-Expo hebben we met de werkgroep van de Agro-Expo Dairy Sale een sterke selectie gemaakt. De beste bedrijven uit Vlaanderen (Peeters, Geerardyn, Staels, Cuvelier, Masscheleyn, Ryckewaert, Van Nevel, Lahousse) hebben ingeschreven.” Ook uit Wallonië hebben Neuville en Moureaux de weg naar Roeselare gevonden.

“Tevens hebben we 2 embryopakketten te veilen van het bedrijf Bons Holsteins uit Nederland, uit de Koefamilie Aaltje 98 en Koba 209.” Eric Lievens van CRV is aangeduid als veilingmeester.

Vlaamse koeparade

Op zondag 26 januari volgt de Agro-Expo Koeparade: een Vlaamse prijskamp voor zwart- en roodbont Holstein. “De inschrijvingen komen vlot binnen. Er wordt een 100-tal vaarzen en melkgevende koeien verwacht, met deelnemers van de kust tot Antwerpen.” Ook nu is het heel hoge niveau van deze prijskamp weer verzekerd. De prijskamp start om 11 uur en wordt opgedeeld in 8 reeksen, van ongekalfde vaarzen vanaf 12 maand tot gekalfde vaarzen, jonge koeien (minder dan 2 keer gekalfd), en volwassen koeien. “Bijzondere aandacht gaat naar de laatste reeks, de productiereeks. Hiervoor mogen enkel koeien worden ingeschreven die in hun leven minimaal 60.000 liter produceerden. Het is een hele prestatie om dan in de showring te komen. We zijn benieuwd om te zien welke dieren aanwezig zullen zijn.”

Ierse fokker jurylid

Jury voor deze editie is de Ierse fokker Paul Hannan. Hij melkt op zijn bedrijf Lisnalty Holstein een 160-tal koeien. Tussendoor worden traditioneel de verschillende kampioenen aangeduid: ongekalfde vaarzen, gekalfde vaarzen, jonge koeien, volwassen koeien, een kampioen beste uier en afsluitend de algemene dagkampioene.

De editie 2018 werd gewonnen door Brawlerdochter Heitrud van de familie Peeters. “Normaliter is ze weer aanwezig om haar titel te verdedigen.” Omstreeks 15.15 uur wordt de publiekskampioene aangeduid en om 15.30 uur wordt de algemene dagkampioene bekendgemaakt. Net als vorige keer mag deze ook dit jaar 6 maand gratis gebruik maken van een kniklader van Weidemann. 2 jaar geleden was Dina Tersago presentatrice. Deze editie wordt gepresenteerd door de Nederlandse boerin Agnes, bekend van tv-programma Onze boerderij’.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken