Startpagina Actueel

‘Groene Week’ startte in Berlijn, maar met boerenprotest

De Grüne Woche, of Groene Week, is sinds vandaag 17 januari weer gestart in Berlijn. Het is een unieke internationale vakbeurs van de voedings-, landbouw- en tuinbouwindustrie. Het is de langstlopende beurs van de stad en een van de bekendste evenementen in heel Duitsland. Ze kunnen al spreken van de 85e editie.

Leestijd : 2 min

De bezoekers kunnen zich aan een heel gamma aan activiteiten en standen verwachten. Op een terrein van 118.000 m² staan er 1.800 exposanten, waarvan 620 met buitenlandse roots. Buiten Duitsland vertegenwoordigt de Groene week namelijk 61 landen, waaronder België met drie standen. Zo kan je de Europese commissie vinden in hal 3.2

Dit jaar ligt de focus op Kroatië, aangezien Duitsland een van de belangrijkste exportmarkten van Kroatië is. Duitsland is goed voor bijna een tiende van de totale buitenlandse verkoop van landbouwproducten en levensmiddelen. De vier regio's van het land zijn te vinden in hal 10.2 met internationaal bekende lekkernijen, bereid door Kroatische chef-koks op een traditionele manier.

Geïnteresseerd om te gaan? Meer informatie vind je hier.

Boerenprotest

De eerste dag ging al gepaard met boerenprotesten. Enkele duizenden boeren kwamen op straat om te protesteren tegen de strenge natuurbeschermingswetten. Die gaat volgens hen ten koste van de boeren. Zo’n 500 tractoren waren te zien in de binnenstad. Ook in verscheidene andere steden was er vrijdag protest.

De demonstraties worden georganiseerd door de boerenbeweging Land schafft Verbindung.
De demonstraties worden georganiseerd door de boerenbeweging "Land schafft Verbindung". - Foto: Belga

De demonstraties worden georganiseerd door de boerenbeweging "Land schafft Verbindung". Die bracht in oktober en november al veel boeren op de been om in Berlijn te protesteren met hun tractoren.

Zaterdag komen in de hoofdstad ook duizenden voorstanders van betere milieubescherming op straat. Zij eisen onder het motto "Wij hebben er genoeg van" juist strengere wetten en normen voor de landbouwsector.

Redactie - Belga

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moet de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken