Startpagina Actueel

Landbouwgebied almaar vaker ingenomen door niet-agrarische activiteiten

15 procent van het agrarisch gebied in Vlaanderen wordt vandaag ingenomen door zonevreemde activiteiten. En dat aantal blijft maar stijgen, ondanks inspanningen die worden geleverd. Zo wordt ons platteland geruisloos gekoloniseerd, staat in De Standaard.

Leestijd : 2 min

Het is in Vlaanderen een bekend gegeven: oude hoeves worden op grote schaal omgetoverd tot woningen of zonevreemde bedrijven. De verstedelijking van het platteland gaat almaar verder. Deels door de stopzetting van landbouwbedrijven, deels door een al te laks vergunningenbeleid, deels door kapitaalkrachtigen die meer centen hebben dan de gemiddelde Vlaamse boerenzonen -en dochters.

Het project ‘Boer ruimt veld’ zoekt in opdracht van de Vlaamse overheid uit of de sloop van oude boerderijen kan worden ingezet voor landbouw en open ruimte. In provincies als Antwerpen en Vlaams-Brabant is de druk op de open ruimte al groot. En daar verrijzen dan nog eens zonevreemde villa’s met hobbydieren en andere activiteiten.

Zo wordt het evenwicht op het platteland deels verstoord. “Inwijkelingen of nieuwkomers komen voor de rust of het werk op het platteland wonen”, stelt Vanessa Saenen van Boerenbond. “Die rust wordt verstoord als de boer zijn ding doet.” Er wordt dan al eens beroep aangetekend, wat de relaties verzuurt. En dat is nefast voor de toekomst van de zo sterke Vlaamse landbouw.

Voor Anna Verhaeve (ILVO) is er maar één toekomst. “De toekomst is aan klimaatrobuuste bedrijven of bedrijven die werken voor de korte keten. Maar de grondprijs is te hoog”, staat in De Standaard te lezen.

De Standaard

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken