Startpagina Bedrijfsnieuws

Kubota onthult ‘droomtractor’

Kubota heeft om haar 130-jarige bestaan te vieren een nieuwe ‘droomtractor’ gepresenteerd. Met de concepttractor willen de Japanners laten zien hoe de toekomst eruit kan zien. De machine, de ‘X tractor’, rijdt dankzij kunstmatige intelligentie geheel autonoom, rust op rupsbanden en rijdt dankzij twee soorten batterijen volledig elektrisch.

Leestijd : 2 min

De machine is gepresenteerd tijdens een tentoonstelling in Kyoto, de oude keizerlijke hoofdstad van Japan. De machine moet een antwoord bieden op diverse vraagstukken waar de Japanse maar ook internationale landbouw zich voor gesteld ziet. Zo neemt het aantal boeren af, zijn boeren gemiddeld steeds ouder en heeft de gemiddelde boer een groter bedrijf. Al met al neemt de vraag naar technologische hulpmiddelen toe.

In 2017 lanceerde Kubota tijdens de Agritechnica-beurs al de autonome Agrirobo-tractoren. De AgriRobo SL60A is een trekker van 60 pk.De trekker kan autonoom werken, maar ook samen met een andere trekker, in een master-slave combinatie dus. Daarbij is in de eerste trekker nog wel een bestuurder te vinden, maar in de tweede niet.

De concepttractor is uitgerust met nieuwe, geavanceerde technologie. De kracht komt van lithium-ion-batterijen en batterijen die door zonne-energie worden geladen. De machine telt vier driehoekige rubsbanden. De hoogte van de tractor is instelbaar. Zo kun je de machine lager instellen om meer tractie te bekomen, of juist hoger als je boven een gewas werkzaamheden uitvoert. Elektromotoren in de naaf van elke rups kunnen onafhankelijk van elkaar draaien. Op deze manier heeft de machine een kleine draaicirkel.

Niet eerste concepttractor

De X-tractor komt 50 jaar nadat Kubota haar eerste concepttractor ooit presenteerde tijdens de wereldtentoonstelling in Osaka. Wie meer wil lezen over de geschiedenis van Kubota, die begon met de vervaardiging van ijzeren pijpen, doet dat hier.

Kubota Expo

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken