Startpagina Actueel

Zuhal Demir wil evaluatie van MAP6

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt de stijging van het nitraatgehalte in het grond- en oppervlaktewater spectaculair. Ze denkt na over bijkomende maatregelen tegen overbemesting.

Leestijd : 1 min

De waterkwaliteit in het Vlaamse landbouwgebied boert verder achteruit. Dat blijkt uit rapporten van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het percentage meetpunten met een overschrijding van de drempelwaarde van 50 mg nitraat per liter daalt al 5 jaar op rij niet meer. Was er in 2016-2017 nog een overschrijding in 21 % van de meetpunten, dan liep dat in 2018-2019 op tot 38 %. De Vlaamse norm van maximum 5 % overschrijdingen is dus ver weg.

“Het droge weer zal wel gedeeltelijk aan de oorzaak liggen, maar de stijging is spectaculair, dus het zal niet de enige oorzaak zijn”, zei Demir dinsdag bij een gedachtenwisseling in het parlement. “Het resultaat is zeer frustrerend.”

We hebben volgens de minister een eindpunt bereikt. Het zesde Mestactieplan, dat vorig jaar werd ingevoerd, wordt geëvalueerd. “Ik heb de Vlaamse Landmaatschappij daarvoor opdracht gegeven en gevraagd om mogelijk bijkomende maatregelen uit te werken. Er wordt geëvalueerd of de voornaamste instrumenten, zoals de bemestingsbepalingen, het transport, de opslag enzovoort worden nageleefd. Indien nodig zullen er verbeteringen of alternatieven worden geformuleerd.” De situatie is slecht voor het milieu, voor de biodiversiteit en voor het drinkwater, besloot Demir. “We zullen dus met zijn allen aan de slag moeten gaan.”

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken