Startpagina Agro-Expo

Landbouwminister Crevits pleit bij opening Agro Expo in Roeselare voor meer overleg tussen overheid en boeren

40 jaar Agro Expo, 20ste editie Agro Expo. Tot en met maandag is Agro Expo in Roeselare het beursevenement in de land- en tuinbouw. Op een druk bijgewoonde opening beklemtoonde landbouwminister Hilde Crevits het belang van innovatie, de inzet van jonge land- en tuinbouwers én pleitte voor meer overleg tussen overheid en agro-sector.

Leestijd : 3 min

Agro Expo in Roeselare is niet alleen een beurs met een rijke geschiedenis. Na 40 jaar en op de 20ste editie, die loopt tot en met maandag 27 januari, is het vandaag ook de beurs die de hedendaagse land- en tuinbouw op de kaart blijft zetten. “We kijken voluit naar de toekomst, met veel uitdagingen, kansen en dilemma’s”, aldus voorzitter Rik Vandewildemeersch.

20ste editie breekt records

2.500 vierkante meter standruimte, 170 standhouders, 35-tal nieuwe partners. Agro Expo is meer dan ooit springlevend en breekt dit jaar alle records. Er heerst dan ook een sfeer van gezelligheid, waarin vele contacten worden gelegd. “Agro Expo weerspiegelt de dynamiek die er leeft in de sector.” Deze editie gaat ook veel aandacht naar de Young Generation, de jonge generatie land- en tuinbouwers.

Voorzitter Rik Vandewildemeersch geeft uitleg aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op de opening van Agro Expo Roeselare
Voorzitter Rik Vandewildemeersch geeft uitleg aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op de opening van Agro Expo Roeselare - Foto: LV

Naast het traditionele beursgebeuren is er ook weer een hoogstaande veiling van melkkoeien, de ruim bekende Koeparade en de symposia, die op maandag op de agenda staan. Voor elk wat wils dus. Dit jaar is er ook samenwerking met de Vives-hogeschool. Zes eindwerken (van Lander Pattyn, Ellen Versaevel, Jolien Vanhoutte, Willem Derynck, Julie Birlouet en Jana De Baets) werden beloond. Twee werken sprongen eruit: Willem Derynck (plantaardige sector) en Jolien Vanhoutte (dierlijke sector). Ze kregen uit handen van federaal minister Nathalie Muylle een extra prijs.

Meer overleg tussen overheid en boeren

Het was voor de rondgang van de prominenten op Agro Expo ook uitkijken naar de toespraak van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. Ze ging onder andere in op de 20ste editie, of de ‘porseleinen’ editie. “We moeten verder investeren in veerkracht en innovatie. Zeker in West-Vlaanderen is er de erkenning van de land- en tuinbouw bij een breed publiek. Dat ligt soms anders in andere provincies, waarmee ik zeker geen steen wil gooien.”

Er zijn volgens de Vlaamse landbouwminister een aantal belangrijke uitdagingen: de prijzen, de pachtwetgeving, de instroom van jongeren. “Het is belangrijk om te blijven herhalen dat in het klimaathoofdstuk de land- en tuinbouwers niet het probleem zijn, maar net de oplossing kunnen en zullen zijn. Dat wordt nog te weinig benadrukt. Boeren zijn probleemoplossers, en geen veroorzakers van moeilijkheden.”

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits pleitte uitdrukkelijk voor meer samenwerking en overleg tussen de overheid en de landbouwers. “Alle maatregelen die worden genomen moeten bij de landbouwers worden afgetoetst. We moeten hand in hand de uitdagingen aangaan, onder meer over waterkwaliteit en waterbeheer.”

Het mekka van de Food Valley

Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, benadrukte op het officieel gedeelte tenslotte nog de kracht van Roeselare als mekka van de Food Valley, van de groententuin van Europa. Na de speeches volgde de rondgang en hielden de prominenten onder andere halt bij Boerenbond, de stand van de Vlaamse overheid en de Reo Veiling, waar lekkere soep en een hapje werd gepresenteerd.

Reo Veiling gelooft verder volop in vollegrondsgroenten. En daar hoort een soepje bij voor federaal minister Nathalie Muylle en Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.
Reo Veiling gelooft verder volop in vollegrondsgroenten. En daar hoort een soepje bij voor federaal minister Nathalie Muylle en Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. - Foto: LV

Of hoe de 20ste editie van Agro Expo zaterdagmorgen veelbelovend startte. Er worden ruim 25.000 bezoekers verwacht, in de Expo Roeselare en aanpalende beurs- en veetenten. Parkeren kan gratis op de Reo Veiling Roeselare.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken