Startpagina Veeteelt

Minister Crevits op het Koeweidehof: "Ik beloof werk te maken van de pachtwetgeving"

Als minister van Landbouw vindt Hilde Crevits het belangrijk om zich in te werken in de sector. Door naar landbouwbedrijven te gaan, leert ze waar de knelpunten zitten. Op het Koeweidehof werd haar duidelijk dat op een landbouwbedrijf veel investeringen nodig zijn, en dat toegang tot grond een probleem is.

Leestijd : 2 min

Vrijdag 24 januari verwachtte het Koeweidehof te Merchtem hoog bezoek. Minister van Landbouw Hilde Crevits kwam er langs voor een rondleiding op het bedrijf. Eigenaars Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt leidden haar eerst langs het melkvee en de melkrobots. Een investering waarvan de minister van opkeek. Daarnaast heeft het bedrijf nog 70 stuks vleesvee.

Daarna kon een bezoek aan de pocketvergister niet uitblijven. Hierin word en de gassen van mest van de koeien gebruikt om een gasmotor aan te drijven om elekticiteit te genereren. De verteerde mest wordt gebruikt op hun akkers met gras en maïs, dat gebruikt wordt als voeder voeder voor de koeien. “We proberen zo circulair mogelijk te werken”, klinkt het.

Uiteindelijk kreeg Crevits de automatische voederrobot in werking te zien. “We merkten wel dat ze bij veel technieken verbaasd was”, vertelt Marijke. Een automatische voederrobot en melkrobot zorgen op het landbouwbedrijf echter voor tijdswinst, zijn kostenefficiënt en gaan verspilling tegen.

Met verschillende dossiers op tafel, zoals het GLB en MAP6, had ze wel een luisterend oor voor de andere grieven in de landbouw. “Toegang tot grond is moeilijk. Ik heb daarom ook beloofd werk te maken van de herziening van de pachtwetgeving”, vertelt ze aan Landbouwleven.

Het Koeweidehof is al vaker de plaats geweest van hoger bezoek, vanwege het innovatieve karakter van het bedrijf. “We staan open voor innovaties die ons economisch iets opbrengen. Je moet tijd maken om na te denken over hoe het beter kan op je bedrijf. Natuurlijk moet je dit cijfermatig aanpakken, en dan is de bedrijfseconomische boekhouding een enorme hulp. We hebben ons ook laten omringen door mensen die de kennis hebben.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken