Startpagina Vleesvee

Professionele veehouders vrezen voor de toekomst van het zo gegeerde West-Vlaamse rood

Het West-Vlaamse rode rund heeft een krachtige vleessmaak, met een uiterst malse en fijne draad. Het is minder gespekt vanbinnen, maar heeft een mooie vetrand aan de buitenkant. Dat rode rund is erkend als Streekproduct, maar als succulent ras bedreigd in zijn soort, zeker voor professionele veehouders. Dat zegt Johan Debruyne uit Diksmuide, die als eerste zijn erkenning als Streekproduct voor ‘Het rode ras van West-Vlaanderen’ kreeg.

Elk diertje zijn pleziertje.” Veehouder Johan Debruyne zegt het luid lachend en met fonkelende pretlichtjes in de ogen. Jaarlijks heeft Johan 2 nieuwe, kwaliteitsvolle dekstieren met een andere bloedlijn nodig voor het fokken van zijn West-Vlaams rood runderras.

Dekstieren beste resultaat

“Nee, ik werk niet met kunstmatige inseminatie. Volgens mij geven dekstieren nog altijd de beste resultaten en ik denk ook aan het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken