Startpagina Economie

India trekt 40 miljard uit voor ambitieus landbouwplan

India gaat dit jaar 40 miljard dollar extra uitgeven om de landbouwproductie op te voeren en plattelandsgebieden te helpen ontwikkelen. Dat heeft de minister van financiën Nirmala Sitharaman gezegd in een speech over de nieuwe begroting. De landbouw is essentieel, want zo’n 800 miljoen van de 1,3 miljard Indiërs hangen er vrij sterk vanaf.

Leestijd : 1 min

Doel is de landbouwinkomens richting 2022 te verdubbelen, aldus de minister. Het immense land heeft volgens de minister een tekort aan opslagloodsen en koel- en vriesfaciliteiten. De regering zal een efficiënt programma opzetten op dorpsniveau, aldus Sitharaman. Daarnaast worden nieuwe koelwagons in circulatie gebracht bij de Indiase spoorwegen, en wordt gekeken naar ontwikkeling van luchttransport.

Ook wordt op boerderijniveau geïnvesteerd in productiemiddelen, zoals vooral irrigatie, kwaliteitszaden en kunstmest. Irrigatie is bijzonder belangrijk omdat de landbouw in India enorm afhankelijk is van regen. De moessonregens die in de zomer vallen, zorgen op meer dan de helft van de akkers voor voldoende vocht. Wat kunstmest betreft wordt het gebruik gerichter gestimuleerd. Nu is het stimuleringsregime volgens de regering pervers: het leidt tot een overdreven gebruik van kunstmest.

Daarbij wordt onderzocht hoe het kredietsysteem verbeterd kan worden. Op dit moment leeft ongeveer een kwart van de boeren onder de armoedegrens die de Indiase regering heeft gesteld. Ruim de helft van de landbouwers heeft problematisch hoge schulden. Het verbeteren van de infrastructuur en het organiseren en openstellen van markten staan ook op het programma.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken