Startpagina Economie

ILVO en Boerenbond stappen in kennis- en innovatienetwerk voor de vleesveehouderij

Onderzoeksinstelling ILVO en Boerenbond stappen in het Europese netwerk BovINE, dat de vleesveehouderij moet versterken. Binnen deze nieuwe organisatie zullen zij concreet werken rond de thema’s socio-economische veerkracht, diergezondheid en dierenwelzijn, productie-efficiëntie en vleeskwaliteit, klimaat en milieu. Binnen BovINE werken zo 17 partners uit 9 landen samen.

Leestijd : 2 min

De 9 lidstaten die in het nieuwe netwerk vertegenwoordigd zijn, maken samen 75% uit van de zoogkoeienpopulatie en 70% van de rundvleesproductie in Europa. Het gaat om België, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Polen, Portugal en Spanje. De vleesveehouderij in de EU bestaat uit 255.000 bedrijven, maar een organisatie of netwerk dat zich specifiek bezighoudt met onderzoek naar of innovatie in die sector, bestond vooralsnog niet. Het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc is coördinator van het netwerk.

Voor ILVO-expert Karen Goossens zijn nut- en noodzaak van het netwerk duidelijk: “Vleesveehouders zitten met vragen rond duurzame productie en hoe dit te verzoenen met de krappe economische marges en het negatieve imago van vlees waarmee ze geconfronteerd worden. Zij zien innovatie als deel van de oplossing. BovINE zal hen én ons helpen om meer van de collega’s in Europa te leren en ervaringen uit te wisselen. We zijn verheugd om deel uit te maken van dit nieuwe netwerk.”

Boerenbond zet zich in om de resultaten en bevindingen in het netwerk via de eigen kanalen tot bij de Vlaamse vleesveehouders te brengen. Dirk Audenaert van Boerenbond ziet in de 9 deelnemende landen gelijkaardige uitdagingen. “De economische levensvatbaarheid van de sector zal in dit netwerk een belangrijk thema worden.”

Professor Maeve Henchion is coördinator van BovINE en hoofd van de afdeling Agrifood en ruimtelijke analyse bij Teagasc. Henchion gelooft in een benadering die van de boeren zelf uit gaat. “Elk jaar zullen we hen vragen naar hun meest urgente noden. Daarop zullen we een antwoord formuleren door enerzijds bestaande oplossingen die gangbaar zijn in de andere landen, te identificeren en te delen in het netwerk. Anderzijds zullen we op zoek gaan naar potentiële nieuwe oplossingen, op basis van nieuwe onderzoeksresultaten, en die oplossingen uittesten op demobedrijven. Pas wanneer we zeker zijn dat een oplossing technisch én economisch haalbaar is, zullen we ze in het netwerk promoten voor brede toepassing.”

BovINE is een zogeheten Horizon2020 project gefinancierd door de Europese Commissie.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken