Startpagina Economie

Milk Trading Company: bonus van 1,68 cent per liter over alle afgedekte liters

De Milk Trading Company (MTC) zag het aantal leden het afgelopen jaar verdrievoudigen. Daarnaast betaalde de MTC een ‘dertiende maand’ uit aan haar leden. Bovenop de fysieke melkprijs van de leden, werd een bonus gerealiseerd van 1,68 cent/liter over alle afgedekte liters.

Leestijd : 1 min

De MTC is een initiatief van studie- en adviesbureau DLV. De MTC is een samenwerkingsverband tussen melkveehouders met als doel zich beter te wapenen tegen schommelingen in de opbrengst- en kostprijs. De markt is veel meer in beweging dan vroeger, omdat de melkmarkt sinds 2015 is geliberaliseerd. Door het afdekken op de termijnmarkt, wil men in eerste instantie een hogere melkprijs realiseren. De MTC is zowel in België als Nederland actief.

Een bijkomend voordeel is volgens DLV dat de melkveehouders meer inzicht krijgen in de zuivel- en voedergrondstoffenmarkt waardoor ze het sentiment in de fysieke markt beter kunnen inschatten. De wervingscampagne voor nieuwe leden vanaf 2020 is ondertussen afgelopen. Met 80 nieuwe leden in België en Nederland én de uitbreiding van de af te dekken liters van de bestaande leden, moet vanaf de tweede helft van 2020 circa 80 miljoen liter worden afgedekt. Alle 208 leden samen vertegenwoordigen nu een productie van 314 miljoen liter.

Bovenop de fysieke melkprijs van de leden, werd een bonus gerealiseerd van 1,68 cent per liter over alle afgedekte liters. Dit is het resultaat van de winsten die in 2019 werden gerealiseerd op de termijnmarkten van zuivel- en voedergrondstoffen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken