Startpagina Pluimvee

Blijf alert voor vogelgriep!

Sinds eind 2019 is er een nieuwe golf van besmettingen met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus. Alle uitbraken liggen langs de Centraal- en Oost-Europese trekroutes van wilde vogels. Ook al zijn er nog geen meldingen in België en is de grootste trek al gepasseerd, toch wordt de sector nog steeds opgeroepen tot alertheid. DGZ somt daarom de bij ons geldende maatregelen op.

Leestijd : 2 min

In de besmette landen zijn maatregelen zoals zonering en transportrestricties van kracht. In België zijn maatregelen van kracht die zowel gericht zijn op wilde vogels als op professioneel- en hobbypluimvee.

- Zo is er in risicogebieden waar veel wilde vogels aanwezig zijn een permanente afschermplicht voor professioneel gehouden pluimvee.

- In heel België dient voederen en drenken bij professioneel pluimvee steeds binnen te gebeuren.

- Er wordt gevraagd extra nadruk te leggen op verhoogde bioveiligheid en de verhoogde waakzaamheid is van kracht.

- Ook de vierdagenregel mag niet geschonden worden, wat betekent dat personen of voertuigen afkomstig uit een besmet gebied de eerste 4 dagen geen contact mogen hebben met professioneel pluimvee.

- Hobbypluimveehouders die aan verzamelingen willen deelnemen, worden enkel en alleen toegelaten als ze hun dieren 10 dagen op voorhand afschermen van wilde vogels.

Mogelijk is het virus dat nu rondzwerft een recombinant afkomstig van Afrikaanse en Siberische stammen. In tegenstelling tot de uitbraken met H5N8 in 2016-2017 lijkt dit virus minder agressief te zijn bij wilde vogels, maar bij professioneel pluimvee zien we wel ernstige symptomen.

Tot op heden is voornamelijk de kalkoensector het zwaarst getroffen, bij wilde vogels zijn er nog maar enkele gevallen bekend. Alle uitbraken liggen langs de Centraal- en Oost-Europese trekroutes van wilde vogels waarbij de meeste uitbraken in Polen zijn gedetecteerd. Momenteel is er nog geen duidelijk signaal dat ook de West-Europese trekroute die over België loopt besmet is. Dit in tegenstelling tot de uitbraken die we hebben gekend in 2016-2017.

Schets van de trekroutes van wilde vogels over Europa.
Schets van de trekroutes van wilde vogels over Europa. - Bron: FAVV

Contacteer uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:

- De voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie.

- Er is een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week.

- De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan twee dagen.

- Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die mogelijk wijzen op vogelgriep.

Interpreteer de percentages op stal- of hokniveau en dus niet op het niveau van het hele bedrijf.

Met vragen over vogelgriep kunt u terecht bij uw bedrijfsdierenarts of bij DGZ op tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken