Startpagina Actueel

Is schubdier bron van coronavirus?

Het schubdier, een klein zoogdier dat met uitsterven wordt bedreigd, kan het dier zijn dat het nieuwe coronavirus heeft overgedragen op de mens. Dat hebben wetenschappers van de Chinese landbouwuniversiteit vrijdag gezegd.

Leestijd : 1 min

In een mededeling duiden de onderzoekers het schubdier aan als een ‘mogelijke tussengastheer’ die de overdracht van het virus mogelijk heeft gemaakt.

Een dier dat een virus draagt zonder ziek te zijn kan dat overbrengen op andere soorten, en wordt een ‘besmettingsbron’ genoemd. In het geval van het coronavirus gaat het met zekerheid om de vleermuis. Volgens een recente studie komen de genomen van het coronavirus voor 96 % overeen met het virus dat circuleert bij vleermuizen. Het virus van de vleermuis kan zich echter niet vastzetten op menselijke receptoren. Dat moet via een andere soort, een tussengastheer, zijn gebeurd.

De Chinese wetenschappers testten meer dan 1.000 stalen van wilde dieren, en stelden vast dat de genomen van de virussequenties van schubdieren voor 99 % identiek zijn aan die van patiënten met het coronavirus. Voor Chinezen en Vietnamezen is het vlees van het schubdier een delicatesse. De schubben, botten en organen van het dier worden dan weer gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde.

Belga

Lees ook in Actueel

AI helpt levensproductie van koeien nauwkeuriger te voorspellen

Melkvee In de hedendaagse melkveehouderij speelt optimalisatie van de levensproductie van koeien een cruciale rol. Dit verwijst naar de totale hoeveelheid melk die een koe produceert gedurende haar leven. Het verhogen hiervan is essentieel, niet alleen vanuit economisch oogpunt maar ook voor de duurzaamheid van de sector. Door het gebruik van machine learning kan de levensproductie van melkvee al kort na de geboorte beter voorspeld worden dan tot nu toe.
Meer artikelen bekijken