Startpagina Economie

Belgische exposanten tevreden over deelname Fruit Logistica

VLAM en andere Belgische exposanten vinden de afgelopen Fruit Logistica-beurs in Berlijn een succes. “We waren met 29 Belgische bedrijven in Berlijn, en onze exposanten melden dat de kwaliteit van de bezoekers bijzonder hoog was”, aldus algemeen directeur Filip Fontaine van de VLAM, die Vlaamse landbouwproducten promoot. Nieuw was dat VLAM-bedrijven van groenten, fruit, aardappelen en fruitbomen gemengd zaten in één paviljoen.

Leestijd : 2 min

Fruit Logistica is de belangrijkste beurs voor de internationale handel in groenten en fruit. “Samen met Frankrijk is Duitsland onze belangrijkste markt en Fruit Logistica onderscheidt zich door de internationaliteit van haar bezoekers”, aldus Fontaine. Volgens VLAM heeft de groente- en fruitindustrie niet alleen haar grote veerkracht, maar ook haar enorme groeipotentieel laten zien.

Ondanks de bijzondere uitdaging die de uitbraak van het coronavirus in China dit jaar vormde, vormde dit evenement volgens haar opnieuw een perfect platform voor netwerken en marketing. Een recordaantal van meer dan 3.300 exposanten en meer dan 72.000 vakbezoekers uit de hele wereld kunnen nu hun opgedane contacten verzilveren in contracten.

De delegatie van VLAM stond samen met andere Belgische exposanten voor het eerst in de gloednieuwe beurshal 27. Extra communicatie vooraf en tijdens de beurs hielp de bezoekers om hun vertrouwde Belgische contacten te vinden. Bezoekers werden bij VLAM verwelkomd in een stand opgebouwd uit warm hout, strak zwart staal en kleurrijke sfeerbeelden. De productfoto’s werden daarbij afgewisseld door verwijzingen naar de regio Vlaanderen – België. Net als vorig jaar, vormde duurzaamheid opnieuw een belangrijk thema van de beurs. Op de VLAM- stand stond biologische productie in de kijker.

De Belgische bedrijven waren tevreden over hun locatie in de nieuwe beurshal.
De Belgische bedrijven waren tevreden over hun locatie in de nieuwe beurshal. - Foto: VLAM

Op woensdag 5 februari bracht Julia Klöckner, Duitse minister van Landbouw, een bezoek aan de VLAM-stand. Fontaine stipte tijdens het gesprek met de minister het belang van Duitsland als markt aan, en illustreerde zijn verhaal met enkele Vlaamse specialiteiten zoals witloof en conferenceperen.

Verse groenten en fruit

Er waren 18 Belgische groente- en fruitbedrijven, waaronder Bel'Export, Devos Group, Dries Sebrechts Fruit en REO Veiling. Voorbijgangers konden kennismaken met het aanbod in de centrale producttentoonstelling, waarbij zowel de traditionele sterkhouders als de noviteiten gepresenteerd werden. 25 jaar geleden werd het Flandria-label geïntroduceerd. Begonnen vanuit de witloof- en tomatensector, is het label intussen uitgegroeid tot een kwaliteitssysteem voor het hele assortiment aan Belgische groenten en inmiddels is het een van de grootste merken op de Europese markt.

Dankzij de intense samenwerking van de verschillende veilingen, is het Flandria-label nu volgens VLAM een vaste waarde, die staat voor producten van topkwaliteit, een duurzame productiewijze en beschikbaarheid in ruime volumes en uniforme sorteringen. De betrokken veilingen kiezen dit jaar voor doorgedreven digitalisering en kondigden tijdens Fruit Logistica hun Digital Experience Platform aan, een gezamenlijk initiatief van BelOrta, REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten.

Naast groente- en fruitbedrijven waren ook 6 leveranciers van aardappelen aanwezig, en 5 producenten van fruitbomen.

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken