Startpagina Economie

Europees Parlement keurt handelsakkoord met Vietnam goed

Het Europees Parlement heeft woensdag het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Vietnam goedgekeurd. Ook de bijbehorende investeringsbeschermingsovereenkomst kreeg groen licht. Voor de landbouw biedt het handelsakkoord opportuniteiten. Tarieven voor onder meer vlees en zuivel gaan naar nul, wat volgens de Europese Commissie jaarlijks voor enkele honderden miljoenen aan extra export moet opleveren.

Leestijd : 3 min

Beide akkoorden kregen een grote meerderheid van het Europees Parlement achter zich. Het vrijhandelsakkoord kreeg de steun van 401 parlementsleden, terwijl 192 tegen stemden en 40 zich onthielden. Het akkoord dat bescherming moet bieden aan investeerders kreeg 407 stemmen voor en 188 stemmen tegen, bij 53 onthoudingen. Door het verdrag zullen 99% van de de huidige handelstarieven die tussen de EU en Vietnam bestaan over een periode van 10 jaar progressief worden afgebouwd.

Ook de niet-tarifaire belemmeringen - denk aan ingewikkelde douaneprocedures - zullen verdwijnen, terwijl de Vietnamese dienstensector opengesteld zal worden voor Europese bedrijven. Het akkoord zal in werking treden van zodra ook de 27 EU-lidstaten het licht op groen zetten in de Raad. De investeringsbescherming moet echter door elke lidstaat afzonderlijk worden goedgekeurd, volgens de geldende nationale procedures. In België zullen ook de regionale parlementen zich uitspreken.

Voorstanders zien in de handelsovereenkomst een instrument om de sociale en ecologische vooruitgang in Vietnam, een land met 100 miljoen onwoners, te bevorderen. Tegenstanders vrezen dat wanneer het vrijhandelsverdrag van kracht is, de EU weinig middelen heeft om Vietnam te houden aan allerlei afspraken over duurzaamheid - zoals de behandeling van arbeiders.

Landbouw

Vietnam zal 65% van de heffingen op landbouwproducten uit de EU direct zodra het verdrag van kracht wordt afschaffen. Het overige deel wordt in een tijdsbestek van 10 jaar opgeheven. De EU-heffingen op Vietnamese producten worden binnen 7 jaar uitgefaseerd. Deze asymetrische benadering wordt gekozen omdat Vietnam een ontwikkelingsland is. Vietnam importeerde in 2018 voor bijna 1,2 miljard euro aan landbouw- en voeding uit de EU. Andersom was dat ruim dubbel zo veel, maar het gaat dan wel vooral om koffie en thee.

De tarieven op dierlijke producten zijn momenteel vrij hoog en hier wordt vanuit de EU dan ook de grootste winst verwacht. Huidige heffingen voor pluimveevlees zijn 40%, voor varkensvlees 15% en voor zuivel en rundvlees lopen tarieven op tot 20%. Ingevroren varkensvlees zal na 7 jaar heffingsvrij naar Vietnam kunnen gaan. Voor rundsvlees zullen heffingen worden afgebouwd in een periode van 3 jaar. Bij zuivel geldt een termijn van 5 jaar. Bij kippenvlees geldt de langste overgangsperiode: 10 jaar.

De impact kan volgens de Europese Commissie significant zijn: 93 miljoen euro meer zuivel per jaar, 161 miljoen aan varkens- en kippenvlees en 51 miljoen meer rundsvlees.

Fruit

Het akkoord zal ook België en de fruitsector ten goede komen, denkt Hilde Vautmans, namens Open Vld lid van het Europees Parlement. Ze is afkomstig uit Sint-Truiden. "Voor Vietnam is België de zevende belangrijkste handelspartner binnen de EU. Vandaag exporteren 680 Belgische bedrijven naar Vietnam. Dat we met het akkoord naar tariefvrije handel gaan is dus goed nieuws voor deze bedrijven. Ook voor veel landbouwproducten, waaronder appelen, zullen de tarieven verdwijnen. Dit akkoord is een welgekomen extra duwtje in de rug voor onze Belgische telers. Want hoewel sinds kort ook Vietnam een afzetmarkt is geworden voor onze appelen en peren, is de export op dit moment nog beperkt. Elke afzetmarkt heeft immers tijd nodig om te groeien."

Andersom mogen de meeste Vietnamese landbouw- en voedingsproducten al heffingsvrij naar de EU. De EU heeft een aantal landbouwproducten als ‘gevoelig’ aangewezen. Wat deze producten betreft zal de markt niet compleet open gaan. Het gaat dan om onder meer rijst - dat in Zuid-Europa nog wel geteeld wordt, suikermais, knoflook, eieren en suiker. Voor deze producten wordt een importquotum ingesteld.

Herkomstbenamingen

Vietnam legt zich toe op de bescherming van 169 herkomstbenamingen, waaronder Parmigiano Reggioano-kaas en champagne. Op haar beurt gaat de EU 39 Vietnamese herkomstbenamingen beschermen in de EU.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken