Startpagina Paarden

Flander Horse Expo: 13de editie met sport, spektakel en vorming

Met elk jaar ongeveer 26.000 bezoekers is Flanders Horse Expo niet meer weg te denken als klassieker voor Belgische én buitenlandse liefhebbers van de paardensport. Van 21 tot 23 februari staat Flanders Horse Expo weer voor paardenplezier in al haar facetten.

Leestijd : 5 min

Flanders Horse Expo is het grootste paardenevenement in zijn soort in de Benelux voor wedstrijdruiters, recreatieruiters, menners, paardenliefhebbers, paardenfokkers en hippische ondernemers. Paardenliefhebbers uit alle hoeken van het land en ver daarbuiten kunnen rekenen op een onvergetelijke paarden-driedaagse. Verwacht je aan kippenvel tijdens de adembenemende shows en demonstraties en provinciale, nationale en internationale wedstrijden op topniveau binnen alle verschillende disciplines van de paardensport.

Naast een uitgebreid programma in de verschillende pistes en seminarieruimtes zorgt Flanders Horse Expo opnieuw voor 200 stands op de beursvloer met een fantastisch aanbod aan ruitersportartikelen en toebehoren.

Hoogtepunten

De beursorganisatie somt een aantal belangrijke hoogtepunten van het evenement op. Zo is er een voorstelling van de Federale politie te paard. Heb je altijd al willen weten hoe de training van een politiepaard verloopt? Tijdens een show in de hoofdpiste op zondagmiddag tonen de ruiters van de Federale politie samen met hun trouwe paarden het beste van zichzelf.

Daarnaast is er een Barrel Race, Pole Bending, Flag Race en Key Hole Race. Barrelracing is een onderdeel van de westernsport waarbij snelheid centraal staat. 3 tonnen vormen een patroon waarbij het paard heel kort en snel langs de tonnen moet wenden. Bij Pole bending slalommen paard en ruiter tussen zes palen, die op gelijke afstand van elkaar zijn opgesteld.

Een vliegende start is toegestaan en men krijgt 5 strafseconden voor elke paal die omver gaat. Bij de Key Hole race moet het paard binnen een bepaald patroon gestuurd worden, zonder buiten de lijnen te gaan. Stuurkunst, behendigheid en het hoofd koel houden zijn bij beide disciplines de boodschap. Spektakel verzekerd op zondagnamiddag in hall 7.

Kinderen

Ook vindt tijdens het evenement de finale van de Winter Challenge Extreme Cowboy Race plaats op zondagvoormiddag. Voor kinderen is er een programma met voltige initiatie door het Franse team van Firfol. Ook zijn er voorstellingen met pony’s en minipaardjes, stokpaardrijden en verschillende pony-wedstrijden. Al deze elementen zorgen samen met het LRV Kids-dorp dat de jongste bezoekers een onvergetelijke dag tussen de paarden beleven, aldus de organisatie.

Jumping, mennen, dressuur

Daarnaast is er een jumping evenement, gebaseerd op Jumping Luik. Naast de internationale springcompetitie op 1- en 2- sterrenniveau komt ook de hengstencompetitie opnieuw naar Gent. Het Oost-Vlaams kampioenschap jumping van LRV zal ook in 2020 zowel voor paarden als pony’s gereden worden in Flanders Expo. De provinciale jumpingwedstrijden van HROV zullen ook de beste springruiters uit de provincie naar Flanders Expo brengen.

Er is ook een uitgebreid menprogramma met de finale van de indoormencup Paardensport Vlaanderen - LRV waarbij de beste menners van het winterseizoen hun kunnen tonen in de grote piste en de vierspanbattle tussen de vierspanmenners van het Belgische team. De Club battle van Paardensport Vlaanderen krijgt een nieuw kleedje. 2 springruiters en 2 dressuurruiters van de grootste VLP Clubs van het land komen aan bod. Zij tonen hun kunnen in een individuele springproef, maar ook in een pas-de-deux-dressuur.

De nationale dressuurwedstrijd wordt ook vernieuwd naar de Dressuur Team Challenge. Zes teams van drie ruiters zullen samen strijden voor de overwinning. Een team is samengesteld uit twee jeugdruiters en een senior-ruiter op lichtetourniveau. Elke ruiter rijdt zijn kür op muziek en de resultaten van alle teamruiters worden opgeteld om tot het eindresultaat te komen. Daarnaast zal ook het publiek nog een stem kunnen uitbrengen op het meest harmonieuze team.. Benieuwd hoe onze nationale dressuurruiters dit zullen aanpakken? Spring dan zeker binnen in hall 7 op zaterdagmiddag tussen 12 en 15u.

Ook aan de dressuurruiters op regionaal niveau wordt gedacht in 2020! In samenwerking met HROV zal voor de eerste keer de mogelijkheid bestaan om regionale dressuurproeven te rijden op Flanders Horse Expo.

Flanders BWP Cup op zaterdagvoormiddag: Naar jaarlijkse traditie organiseren de Oost-Vlaamse BWP gewesten, Evergem, Moerbeke, Sint-Niklaas en Zuid-Oost-Vlaanderen tijdens Flanders Horse Expo de Flanders BWP Cup. BWP staat voor Belgian Warmblood en is bij de springpaarden de voormalige nummer 1 van de wereld op de WBFSH ranking. De Flanders BWP Cup is een intergewestelijke aanlegtest voor jonge spring- en dressuurpaarden waarvoor ieder Oost-Vlaams BWP-gewest begin dit jaar al een selectiewedstrijd organiseerde.

Een vakkundige jury duidde tijdens deze selecties een aantal 5 en 6-jarige springpaarden en enkele dressuurpaarden tussen 4 en 7 jaar aan om deel te nemen aan de finalewedstrijd tijdens Flanders Horse Expo. Uiteraard werden alle deelnemend paarden bij geboorte geregistreerd bij het Belgian Warmblood.

Tijdens die finalewedstrijd nemen de gewestteams het tegen elkaar op en beoordeelt een samengestelde vakjury opnieuw alle paarden. Het gewest dat in de finale als team de beste resultaten behaalt, wordt uitgeroepen tot winnaar van de Flanders BWP Cup. Naast een teamklassement, worden ook individuele klassementen opgemaakt. De individuele winnaars bij de 5- en 6- jarige springpaarden krijgen een “wildcard“ voor deelname aan de 5* wedstrijd-rubriek jonge BWP paarden- in Waregem. De Flanders BWP Cup gaat door op zaterdag 22 februari tussen 9u en 13u in hall 3.

Beurs, clinics en stamboeken

Naast alle wedstrijden, shows en demonstraties die zich afspelen in de verschillende pistes, is Flanders Horse Expo bovenal een beurs. In het expogedeelte vinden paardenliefhebbers alles: van zadels en bitten over paardentrailers, paardenreizen tot informatie over verzorging, paardenvoeding enz. En natuurlijk zijn er in de seminarieruimte lezingen om al deze onderwerpen toe te lichten. Leerplatform Equine science basiskennis en passende zadels, samen met de Hogeschool Gent, zal tijdens Flanders Horse Expo 2020 specifieke aandacht zijn voor de anatomie van het paard en het passen van zadels. Daarnaast wordt ook een interactieve workshop teugeldrukmeting voorzien. Verschillende artiesten en stamboeken hebben hun aanwezigheid voor 2020 reeds bevestigd: Gaëtan Bocklandt, Quentin Vaerman en Cathy Mittig tonen hun kunsten in de dressuur en vrijheidsdressuur met pony’s en paarden. Het fjordenstamboek toont de traditionele klederdracht en de friezen brengen de veelzijdigheid van het ras naar voor.

Er zal in de seminarieruimte en de demopistes ook specifieke aandacht zijn voor paardrijden voor sporters met een beperking. Het belang om paardensport voor iedereen toegankelijk te maken zal hier uitgebreid aan bod komen. Flanders Horse Expo wil meer dan ooit hét paardenevenement zijn, met een gevarieerd programma voor jong en oud waar alle disciplines van de paardensport samenkomen.

Lees ook in Paarden

Stal van ’t Greeveshof te Kampenhout

Paarden Net buiten de drukke verkeersaders rond Vilvoorde komen we terecht langs een rustig landbouwpaadje bij Marleen en Eric De Greeff. De familienaam doet direct een belletje rinkelen. Na nadere kennismaking is de vader van Eric een neef van de naamgenoten van Stal d’Elewijt.
Meer artikelen bekijken