Opnieuw dieren in beslag genomen bij veroordeelde Pepingse veehouders

Er zijn 76 schapen, 6 lammeren, 10 kalkoenen en 10 kippen in beslag genomen.
Er zijn 76 schapen, 6 lammeren, 10 kalkoenen en 10 kippen in beslag genomen. - Foto: Pixabay

"Vandaag zijn er 76 schapen, 6 lammeren, 10 kalkoenen en 10 kippen in beslag genomen", zegt Brigitte Borgmans. "De dieren waren mager, hadden geen of onvoldoende water, hadden een onreine huisvesting en in het geval van het pluimvee een donkere en onverluchte huisvesting. De dieren zijn meegenomen door dierenasiel Ark van Pollare omdat er ter plaatse geen verbetering mogelijk was, en omdat we weten dat er geen verbetering zal komen. De eigenaars hebben geen enkel inzicht in de situatie."

De Inspectie Dierenwelzijn heeft ook proces-verbaal opgesteld waarin gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan wat de toestand van de in beslag genomen dieren was. Dat proces-verbaal zal overgemaakt worden aan het parket Halle-Vilvoorde. Meer dan waarschijnlijk zullen de veehouders zich binnenkort dan ook voor de vijfde maal voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Het probleem met het veehouderskoppel sleept al jaren aan. De eerste vaststellingen van dierenverwaarlozing dateren al van 2005 en gaven aanleiding tot een eerste veroordeling in 2012, waarbij een levenslang verbod op het houden van dieren werd opgelegd. Na verschillende inspecties door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Inspectie Dierenwelzijn tussen 2006 en 2013 kwam het in 2017 tot een tweede veroordeling, waarbij geldboetes van 30.000 euro en opnieuw een levenslang verbod op het houden van dieren werden opgelegd.

Nieuwe controles en inbeslagnames gaven aanleiding tot een derde veroordeling, opnieuw tot boetes van 30.000 euro en een derde levenslang verbod op het houden van dieren. Het eerdere verbod had het koppel omzeild door te doen alsof de dieren eigendom van de ouders van de vrouw waren. Daarom werden toen ook de ouders veroordeeld, tot boetes van 3.000 euro en een verbod op het houden van dieren gedurende een jaar. Tegen dat vonnis ging de familie in beroep, en dat beroep wordt in mei 2020 behandeld.

Intussen sprak de correctionele rechtbank al een vierde veroordeling uit. Ook in dat dossier stonden de dieren op naam van de ouders maar volgens de rechtbank was het duidelijk dat familie samen leefde en samen de dieren hield. De rechtbank veroordeelde de twee veehouders op 23 januari tot een effectieve gevangenisstraf van 5 maanden en een geldboete van 40.000 euro, en hun ouders tot een geldboete van 16.000 euro. Alle vier kregen ze ditmaal ook een levenslang verbod tot het houden van dieren. Ook tegen dat vonnis is intussen beroep aangetekend.

Belga

Meest recent

Meest recent