Startpagina Paarden

Winterse hengstencompetitie na 2 kwalificaties

De Pavo Hengstencompetitie 2020 komt de fokkers tegemoet met een nieuwe kalender dit jaar, met natuurlijk ook de nodige gekeurde hengsten. De vier manches van deze competitie voor gekeurde hengsten gaan dit jaar door in Vlaanderen. Vorig jaar waren er meer toeschouwers dan ooit aanwezig op deze meest bezochte hengstencompetitie in Europa.

Leestijd : 3 min

De aftrap werd gegeven in Lier op 18 januari in het Azelhof, waar ook de tweede manche doorging op 2 februari. De paardenbeurs Flanders Horse Expo ontvangt de derde manche op 20 februari. Stal Vincent Martens in Tielt wordt de nieuwe afspraak op de kalender dit jaar en wel op 29 februari. De finale gaat door in het kader van de derde fase van de BWP-Hengstenkeuring op 14 maart in Opglabbeek. De Pavo Hengstencompetitie is er voor 4, 5, 6 en 7- jarige gekeurde dekhengsten.

BWP Keuringskampioen 2019 bevestigt

Bij de 49 starters in de reeks 4- jarigen op 18 januari bleven er 25 foutloos. Op 2 februari waren dat 42 foutloze springers op 64 starters. Zeventien van hen herhaalden de foutloze prestatie van de vorige keer. Zo piloteerde Jorik Vervoort BWP keuringskampioen 2019 Quatre Mai L (Corydon van T&L x Toulon), alsook Thio van T&L (Toulon x Calato Z) voor de tweede maal foutloos rond.

De hengst Toulon laat dus alweer groeten. En wel na de zinderende prestatie van IQ van ’t Steentje onder landgenoot Wilm Vermeir, in de recente Mechelse Wereldbeker Jumping, waar de combinatie op een zucht van de zege bleef en 3e werd. Niet getreurd, deze zoon van Toulon x Kannan is pas 11 en heeft dus nog een en ander in petto! Vader Toulon (Heartbreaker x Jokinal de Bornival), zette ook nog eens onze fokkerij op de wereldkaart, met zijn 4e plaats als ‘beste Belg’ op de WBFSH-ranking die 2019 afsloot met stijgend tendens, gezien zijn 7e plaats in 2018.

Sterke 5-jarigen

Hier bleven 23 combinaties voor de tweede maal foutloos. Tim Van den Broeck bleef dit zelfs met twee hengsten: Parfait van het Schaeck (Comme il Faut x Diamant de Semilly) en Cazan van het Schaeck Z (Comme il Faut x Vagabond de la Pomme)

De J- jaargang van de SBS-paarden viel reeds op bij de 1e manche en ook bij de tweede bleven vier hengsten voor de tweede maal foutloos: Jaloubet des Peupliers (Baloubet du Rouet x Verdi) met Frederik Dekens, Jack van ’t Plutionahof (Hurlevent du Breka x Flamenco de Semilly) met Jonas Troubleyn, Jasco de Bourbecq (Balou du Rouet x Orlando), gereden door Bertrand Genin en Jazzy des Dames (Emerald van ’t Ruytershof x Calvaro Z) met Thiago Ribas da Costa.

Passie troef bij de 6- jarigen en sterke 7-jarigen

Passion van den Dael (For Passion d’Ive Z x Animo’s Hallo) staat na twee manches hengstencompetitie aan de leiding bij de zesjarigen, knap rondgestuurd door Guy Beyers en met een puntentotaal van 178. Eric en Frederik Dekens fokten deze hengst. Frederik Dekens fungeerde in deze tweede manche van de zesjarigen ook nog eens als ruiter van Balouto van Paemel Z (Baloubet du Rouet x Colman) en van Iago des Peupliers (Vigo d’Arsouilles x For Pleasure), die kort en goed tot de 12 besten behoren van dit palet.

De leiding van de tussenstand – na 2 kwalificaties van 4 – wordt verzekerd door Cassago II (Casall Ask x Carthago Z) en Bart Lips. Nector van de Bisschop vertegenwoordigt een sterk merk en is dan ook goed bezig in de Hengstencompetitie met Kendra Brinkop. De combinatie staat op de 2e plaats in de tussenstand bij de 7- jarigen. Nector is sinds enkele jaren een vaste gast in de hoogste gelederen van tal van klasseringen, waaronder de voorbije edities van de Pavo Hengstencompetitie.

De vaderlijn van Vigo d’Arsouilles is in goede handen met Navajo van ’t Vianahof (Vagabond de la Pomme x Cash) en Karline de Brabander. De combinatie staat op een voorlopige 3e plaats bij de 7- jarigen.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken