Startpagina Paarden

Jubileum Belgische Stamboek Friese Paard

Dit jaar – 2020 - bestaat het BSFP (Belgisch Stamboek voor het Friese Paard) 35 jaar en het is het eerste stamboek dat erkend werd als dochterstamboek van het KFPS in Nederland.

Leestijd : 1 min

Het BSFP telt ongeveer 350 leden die allen samen ongeveer 900 paarden hebben. Ieder jaar worden er rond de 80 veulens geboren. Momenteel staat er in België geen goedgekeurde hengst, maar op de voorbije hengstenkeuring in Nederland zijn er wel 2 hengsten van een Belgische eigenaar doorverwezen.

Die moeten zich in de loop van het jaar nog onder het zadel laten zien. In het najaar moeten ze dan een 70 dagen proef afleggen. ‘Er is dus weer hoop’, aldus Rik Meeus. Het BSFP organiseert regelmatig samenkomsten zoals infoavonden en keuringen. Ook de jeugd zorgde voor dressuurwedstrijden en clinics. Voor 2020 zijn de voornaamste evenementen: 21 tot 23 februari, Flanders Horse Expo in Gent; 15 maart, JBSFP dressuurtrofee; 18 april, voordracht door jurylid Stefanie Van Den Berg aan de hand van een paard waarop het hele skelet is geschilderd; 16 mei, beoordelen van veulens, gevolgd door BBQ; 28 juni, stamboekkeuring en 23 augustus nationale fokdag in Ternat.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken