Startpagina Paarden

Stamboek Lipizzaners droomt van Europese alliantie

Zijn verschijning is indrukwekkend en trots, bewegingen zijn statig en verheven, maar wel ruim en elegant. De faam van de Spaanse Rijschool met het ballet van de witte hengsten in Wenen, heeft de Lipizzaners bekend gemaakt over de hele wereld. Maar hoe zit het met de Lipizzaner in België? Het stamboek heeft 40 leden en er lopen om en bij 450 Lipizzaners in ons land. Jaarlijks worden er een tiental veulens ingeschreven. Daarvoor zijn er 5 goedgekeurde hengsten beschikbaar.

Leestijd : 1 min

Het Lipizzanerpaard wordt vooral gebruikt voor de mensport en het recreatief rijden, met de klemtoon op mennen. Paarden en menners scoren hoog. Zo rijdt wereldkampioen IJsbrand een zoon Bram Chardon met Lipizzaners. Dat kan tellen! Bij ons zijn de bekendste: Geert De Brauwer van Debra-farm uit Tielt; Stefan Van Hallaert met vier hengsten, Glenn Geert (paarden Tom Leys), Christophe en Jolien De Vlieger (paarden Frederik Depré). In september is er de jaarlijkse hengsten- en merriekeuring. Verder wordt er gedroomd van een West-Europese alliantie voor fokkerij, wedstrijden en keuringen.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken