Startpagina Actueel

Verhitten van grond helpt bij bestrijding van de invasieve Japanse duizendknoop

Een innovatieve verhittingstechniek helpt om de schadelijke Japanse duizendknoop te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Leestijd : 1 min

De plant is een invasieve exoot die door zijn sterke wortelstokken en stengels veel schade veroorzaakt aan onder meer gebouwen, leidingen en wegen. Goede bestrijdingsmethoden waren er tot dusverre niet. De Nederlandse universiteit onderzocht of grond besmet met duizendknoopresten via verhitting met een mobiele installatie zodanig te reinigen is dat er geen levensvatbare resten meer in voorkomen.

De verzamelde grond is eerst gezeefd en daarna behandeld met het prototype van de mobiele verhittingsinstallatie. Na deze behandelingen is de grond gedurende ruim 7 weken onderzocht of de plant opnieuw ging groeien. Het verhitten van de grond na het zeven bleek te leiden tot een zeer sterke afname van het aantal levensvatbare wortelstokfragmenten en nieuwe scheuten. Het aantal nam af met 99 %.

Of deze effectiviteit ook in de praktijk gehaald wordt, hangt volgens de onderzoekers af van de zorgvuldigheid bij het ontgraven van een groeiplaats met Japanse duizendknoop. Ook is het belangrijk dat er een aanvullend nazorgplan komt voor de situaties waarin een enkel wortelfragment de hittebehandeling toch overleeft.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken