Startpagina Akkerbouw

Drie nieuwe rassen industriële cichorei op de rassenlijst

De Belgische rassenlijst werd zopas uitgebreid met 3 nieuwe rassen industriële cichorei. Dat meldt het Departement voor landbouw.

Leestijd : 1 min

In onderstaande tabellen wordt een overzicht gegeven van de resultaten die deze nieuwe rassen behaalden in de officiële rassenproeven uitgevoerd door de afdelingen voor rassenonderzoek van cultuurgewassen (ILVO Plant – Merelbeke en CRA-W: Département Production végétale Gembloux) en door INAGRO (Rumbeke-Beitem) in opdracht van de Technisch Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Rassen opgenomen na 3 jaar

De proeven in 2017, 2018 en 2019 aangelegd met het oog op inschrijving van industriële cichoreirassen op de nationale rassenlijst, hebben de opname toegelaten van volgende rassen: Orchestra en Orpiment. De proeven werden aangelegd in 6 centra: zandleemstreek (4 veldproeven) en leemstreek (2 veldproeven). De resultaten van deze proeven worden weergegeven in tabellen 1 en 2.

Deze tabellen geven een overzicht van de teeltkenmerken en de opbrengsten. Bij gebruik van een cijferschaal (1-9) wijst 9 op de gunstige beoordeling van de betrokken eigenschap.

Finaal volgt een korte beschrijving van de nieuw toegelaten rassen.

Cichoreitabel 1

cichoreitabel 2

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken